Capitalul Bisericii este spiritual, nu financiar

În legătură cu articolul agresiv și tendențios intitulat „Basilica, Lumina și Trinitas, în concurență cu trustul PRO” apărut sub semnătura doamnei Mirona Hrițcu în săptămânalul Capital din 2-8 decembrie 2013, precizăm:

  1. Radio TRINITAS, televiziunea TRINITAS și publicațiile LUMINA, componente ale Centrului de presă BASILICA, au fost înființate de Patriarhia Română cu scop misionar, iar nu comercial și sunt susținute financiar de către Administrația patriarhală, Arhiepiscopia Bucureștilor, alte eparhii, protopopiate, parohii, mănăstiri și câțiva sponsori dornici să sprijine activitățile sociale și cultural-misionare ale Bisericii Ortodoxe Române. Toate aceste contribuții sunt înregistrate lunar în mod transparent și se regăsesc în evidențele contabile atât ale fiecărei parohii sau eparhii, cât și ale radioului, televiziunii și publicațiilor LUMINA și sunt folosite pentru susținerea infrastructurii acestora și asigurarea salariilor foarte modeste ale angajaților și colaboratorilor, pentru plata impozitelor, a contribuțiilor sociale și a utilităților. Din această perspectivă, instituțiile media ale Patriarhiei Române pot constitui un model de corectitudine și transparență pentru multe instituții media particulare din România, inclusiv pentru cele ostile Bisericii.

Eparhiile și parohiile care susțin financiar radioul, televiziunea și publicațiile LUMINA sunt principalii lor beneficiari și au posibilitatea de a-și face cunoscute activitățile prin intermediul acestor mijloace de comunicare ale Patriarhiei Române. Programele media ale Bisericii Ortodoxe Române sprijină activitatea ierarhilor și preoților prin difuzarea de emisiuni teologice și rubrici catehetice, de informare și edificare spirituală a credincioșilor ortodocși români din țară și din diaspora română.

  1. Doamna Mirona Hrițcu dezinformează cititorii când afirmă că Ziarul Lumina și săptămânalul Lumina de duminică sunt editate de Episcopia Severinului și Strehaiei și au tiraje fabuloase de peste 500 000 de exemplare. În realitate, publicațiile Lumina sunt editate și tipărite de Patriarhia Română, iar tirajul zilnic al cotidianului Ziarul Lumina este de 22 000 de exemplare, conform informațiilor publice lunare oferite cu exactitate de Biroul Român de Auditare a Tirajelor (BRAT). Această dezinformare, însoțită de hiperbole și exagerări tendențioase, denotă superficialitate în documentare, greu de explicat la un jurnalist de la o publicație cu profil economic.
  2. În ceea ce privește opiniile doamnei Mirona Hrițcu referitoare la facilitățile fiscale ale Cultelor, reamintim că datorită statutului juridic al Cultelor ca unități de drept privat, dar de utilitate publică, acestea dezvoltă numeroase activități social-filantropice și cultural-misionare în beneficiul populației, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate. Această scutire este clar condiționată de folosirea fondurilor obținute din donațiile credincioșilor și din activități economice (producerea și vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic și alte obiecte bisericești) în scopuri bine definite, și anume întreținerea și funcționarea unităților de cult (plata facturilor la curent electric, apă, gaze etc.), pentru lucrări de construcție, de reparație și de consolidare a lăcașurilor de cult și a clădirilor ecleziastice, pentru învățământ, pentru furnizarea în nume propriu și/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condițiile legii, pentru acțiuni specifice și alte activități non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor (conform Art. 15 alin.1 lit. f din Codul Fiscal). De acest statut juridic fiscal beneficiază Cultele din majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene.

Din veniturile proprii realizate, Biserica Ortodoxă Română susține financiar o amplă operă social-filantropică și cultural-educațională în beneficiul societății românești. În prezent, în Patriarhia Română funcționează peste 670 de instituții sociale, medicale și educaționale și sunt derulate peste 750 de proiecte și programe pastoral-misionare, social-caritabile și cultural-educaționale de care beneficiază aproape 1 milion de români și pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit în anul 2012 aproximativ 70 milioane lei. Iar în cazuri de calamități naturale, ca de pildă: inundații, viscol și înzăpeziri, unitățile bisericești au fost printre primele instituții care au ajutat pe sinistrați.

În concluzie, doamna Mirona Hrițcu, jurnalist al publicației Capital, trebuia să se documenteze mai temeinic în ceea ce privește datele statistice publice referitoare la instituțiile media ale Patriarhiei Române. Iar informațiile cuprinse în acest răspuns la dezinformările din articolul publicat în săptămânalul Capital au fost date publicității de către Patriarhia Română în repetate rânduri, tocmai din dorința informării corecte a opiniei publice prin mass-media, informații confirmate de autoritățile publice care au competența și responsabilitatea verificării datelor financiar-contabile ale Bisericii.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente