Biserica „Sfântul Grigorie Palama” din campusul Universității Politehnica din Capitală a aniversat sâmbătă 25 de ani de la sfințire.
Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Episcopul Ignatie al Hușilor și cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, conform Ziarului Lumina.
Mitropolitul Teofan a explicat la predică felul în care textele biblice lecturate la Sfânta Liturghie reflectă virtuțile de care Sf. M. Mc. Dimitrie a dat dovadă pe parcursul vieții sale.
„Am ascultat patru cuvinte din Sfânta Scriptură prin care Biserica încearcă să sintetizeze chipul sărbătorii în care ne aflăm, precum și chipul creștinului care încearcă să aibă în viață o cugetare creștinească”.
„Astăzi, sărbătorindu-l pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, textele rostite acum la Sfânta Liturghie din cuvintele Sfântului Apostol Pavel și din Sfânta Evanghelie încearcă să ne prezinte viața cea adâncă, înălțătoare și cuprinzătoare a Sfântului Dimitrie”.
„Sfântul Apostol Pavel spune către ucenicul său, Timotei: «Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos Iisus. (…) Adu-ţi aminte de Iisus Hristos (…) pentru care sufăr până şi lanţuri ca un făcător de rele» (2 Timotei 2, 3-9). Iar Domnul Hristos, în Evanghelie, ne previne, zicând: «Dacă pe Mine M-au prigonit, şi pe voi vă vor prigoni» (Ioan 15, 20), arătând, prin aceasta, taina Crucii sub adumbrirea căreia creștinul este chemat să se așeze”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei, părintele prof. dr. Constantin Coman a rememorat evenimentele care au avut loc în urmă cu 25 de ani, la sfințirea bisericii.
În semn de prețuire și recunoștință, părintele lect. dr. Marian Mihai, parohul bisericii, le-a dăruit celor trei ierarhi câte o icoană Sf. Grigorie Palama, iar ctitorului principal al lăcașului de cult, Petre Badea, i-a oferit o icoană cu reprezentarea Sfântului Apostol Petru.
Biserica Sf. Grigorie Palama
Biserica „Sf. Grigorie Palama” a fost sfințită în data de 26 octombrie 1999 de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului-Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, împreună cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României și cu membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Din soborul de ierarhi a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care era pe atunci Episcop vicar patriarhal.
Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru