Capitală: Anton Pann va fi pomenit sâmbătă la mormântul său de la Biserica Lucaci

Anton Pann va fi pomenit sâmbătă în Capitală. Psaltul a trecut la viața veșnică în urmă cu 170 de ani fiind înmormântat în curtea Bisericii Lucaci din București.

Preoții slujitori ai lăcașului de cult vor oficia slujba Parastasului de la ora 12:00, la mormântul compozitorului.

„Anul trecut, cu prilejul anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au desfășurat lucrări de restaurare si refacere a mormântului marelui compozitor, situat la temelia Bisericii Lucaci. Cu același prilej s-a săvârșit slujba de reînhumare a marelui Anton Pann”, a declarat preotul paroh Andrei Zaieț, pentru Basilica.ro.

Mormântul compozitorului Anton Pann a fost relocat și reamenajat ca parte a proiectului de reabilitare a Bisericii „Sf. Stelian – Lucaci”, care a intrat, începând din 2020, într-un amplu proces de restaurare, consolidare și renovare. Osemintele au fost așezate într-o raclă sculptată în lemn.

Biografie

Originar din orașul bulgar Silven (pe atunci în Imperiul Otoman), Anton Pann s-a născut în jurul anilor 1796-1798 din tatăl vlah – Pandele Petrov și mama grecoaică-Tomaida, fiind cel de-al treilea fiu al familiei.

Și-a pierdut tatăl și apoi cei doi frați mai mari în război. Tomaida s-a retras cu fiul ei o vreme în Chișinău, iar apoi în Țara Românească, la București.

Antonache, cum era alintat Anton Pann la vârsta de 16 ani, devine paraclisier la biserica Olari, cântăreţ la Biserica cu Sfinți de pe calea Moşilor, dar și ucenic al dascălului grec Dionisie Fotino.

Dornic să-și îmbogățească cunoștințele, s-a înscris „auditor” la „școala de muzichie” deschisă de Fotino.

În 1816 s-a mutat la școala dascălului Petru Efesiul de pe lângă Biserica „Sf. Nicolae” – Șelari. A învățat și meșteșugul tiparului în tipografia aceluiași Petru Efesiul, iar în 1819 a devenit director al tipografiei și a tipărit pentru prima oară un Axion în românește.

A făcut parte ulterior din comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din grecește în românește înființată de Mitropolitul Dionisie Lupu.

Anton Pann a trecut la viața veșnică în data de 2 noiembrie 1854.

În contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, Trinitas TV a realizat anul trecut filmul documentar „Anton Pann, Protopsaltul”.

Citește și: Comemorare: Psalții sunt îndemnați de Arhid. Mihail Bucă să cânte duminică din opera lui Anton Pann

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente