Cântările Sfintei Liturghii. Glasurile 1 și 7 pentru cor mixt

La Editura Institutului Biblic și de Misiune a Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României a apărut recent, în condiții grafice deosebite, lucrarea Cântările Sfintei Liturghii. Glasurile 1 și 7 pentru cor mixt.

Repertoriul coral românesc cuprinde şi Cântările Sfintei Liturghii pentru voci egale, voci bărbăteşti şi voci mixte, având la bază melodiile psaltice tradiţionale, în special pe glasurile diatonice de tip minor şi major, 5 şi 8, melodii compuse de protopsalţii români: Anton Pann, celebrul protopsalt, folclorist şi literat şi de Iosif Naniescu, mitropolitul Moldovei, la începutul secolului al XIX-lea. Răspunsurile liturgice alcătuite (nu traduse) de aceştia au fost armonizate de foarte mulţi compozitori români, fiecare în stilul său.

Acum, cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se adaugă, la vastul repertoriu existent, două Liturghii psaltice pe glasurile 1 (diatonic) şi 7 (enarmonic), mai rar uzitate, compuse de Preotul prof. univ. dr. Nicu Moldoveanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti.

Iniţial, aceste două Liturghii au fost alcătuite pentru voci egale şi tipărite în Repertoriul coral din 1983, de părintele profesor, la Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, în mai multe ediţii.

Melodiile au fost reluate, revăzute, dezvoltate şi, cu mici modificări, armonizate pentru cor mixt, cu scopul de a îmbogăţi variantele corale psaltice, accesibile tuturor formaţiilor mixte bisericeşti, se menționează în Nota Editorială.

Comentarii Facebook


Știri recente

Fundația Sf. Macrina oferă educație pentru sănătate și daruri în produse de igienă pentru persoane vulnerabile social

Fundația „Sfânta Macrina”- Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copii în Dificultate (A.R.M.S), organizație înființată de Arhiepiscopia Bucureștilor, desfășoară, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023, ateliere gratuite de educație pentru sănătate în beneficiul persoanelor…