Cântăreaţa Nektaria Karantzi, ucenică a Sf. Porfirie Cavsocalivitul, vorbeşte despre secretul evoluţiei sale profesionale

Cântăreaţa greacă de muzică bizantină Nektaria Karantzi a prezentat într-un interviu secretul evoluţiei sale profesionale.

Ea a mărturisit că a ajuns să cunoască şi să se îndrăgostească de muzica bizantină datorită faptului că a crescut şi trăit în proximitatea Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul.

„A fost duhovnicul şi părintele spiritual al familiei mele şi arăta o dedicare specială în ceea ce priveşte muzica psaltică şi cântarea în strană”.

„Mică fiind, aveam 9 ani, la îndemnul Părintelui Porfirie am fost adusă de mică la strană şi am intrat în această slujire. Ulterior, el a rânduit drumul meu în acest sens”.

Nektaria Karantzi a finalizat studii în drept, are şi un doctorat în acest domeniu, şi interpretează muzică bizantină.

Întrebată fiind cum reuşeşte să îmbine cele două domenii, ea a făcut trimitere tot la Sfântul Porfirie Cavsocalivitul.

„A fost cel care ne îndemna la performanţă în tot ceea ce sufletul nostru caută, este atras; simţind de tânără că dreptatea este o realitate care merită şi va trebui aprofundată, am mers pe această cale”.

Deşi cântarea de la strană este susţinută în mod predominant de bărbaţi, artista a mărturisit că s-a integrat în acest mediu datorită sprijinului oferit de Părintelui Porfirie.

„Când primeşti un astfel de mandat din partea unui sfânt ca Părintele Porfirie, nu-ţi este permis să dai înapoi, ci trebuie să mergi înainte”.

Cântăreaţa de muzică bizantină a fost întrebată cum se defineşte. Nektaria Karantzi a răspuns:

„Suntem ceea ce doreşte Dumnezeu să fim!”.

Nektaria Karantzi este o cântăreață de muzică bizantină născută la 5 august 1982 în Grecia, unde şi locuieşte.

Este una dintre cele mai importante voci în acest domeniu şi singura interpretă greacă de muzică bizantină cu discografie în muzica bizantină de la paisprezece ani și cu o activitate care a debutat în corul bisericii încă de la vârsta de nouă ani.

Părintele său spiritual, Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul, (1906-1991) a fost un monah și mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos. A trecut la Domnul în Coliba „Sfântul Gheorghe” de la Schitul „Sfânta Treime” din Cavsocalivia de la Muntele Athos în 2 decembrie 1991.

În 27 noiembrie 2013, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis înscrierea Părintelui Porfirie în rândul sfinților, cu prăznuire în data de 2 decembrie.

Decizia de înscriere în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române a fost adoptată în ședința din 4-5 iulie 2017 a Sfântului Sinod.

Foto credit: Youtube / Nektaria Karantzi


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente