Canonul Sfântului Andrei Criteanul. IPS Casian a slujit în Catedrala Arhiepiscopală

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat miercuri seară, 29 martie 2017, Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala din Galaţi. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi.

Ca în fiecare an, în a V-a săptămână a Postului Mare, în toată Eparhia Dunării de Jos a fost oficiată Denia Canonului celui Mare, la care numeroşi credincioşi de toate vârstele au participat cu pioşenie şi smerenie pentru a se întări în urcuşul duhovnicesc al Postului, a transmis pr. Gabriel Molocea, Consilier Mass Media al Eparhiei.

În cadrul slujbei a fost citită viaţa Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic şi duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.


Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului.

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente