Canonul Sfântului Andrei Criteanul

Săptămâna viitoare, miercuri seara, în toate bisericile se va oficia Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Acest bogat și frumos imn liturgic de peste 250 de strofe este deodată meditație biblică și rugăciune de pocăință. Canonul Sfântului Andrei este un dialog al omului păcătos cu Dumnezeu și cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintelor Scripturi.

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, numit impropriu canon, este o scară uriașă cu 250 de trepte la îndemâna fiecărui suflet și fiecărui creștin. Această scară uriașă este o scară a pocăinței, iar treptele sunt de data aceasta construite și din fapte virtuoase, dar și din persoane cu mâinile întinse către fiecare din noi. Este un imn minunat, cel mai profund imn din toate întocmirile liturgice, din 250 de strofe. Fiecare strofă este în sine o adâncă meditație, o formă poetică suplă și extraordinar de accesibilă sufletului pentru dezrobirea de presiunea propriilor suferințe ale păcatului egoismului și relelor prin întâlnirea cu alte persoane care ne prezintă o viață luminoasă, dar o viață plină de învățăminte mai ales în domeniul căinței și sfintelor nevoințe”, a spus ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Stilul în care Sfântul Ierarh Andrei a compus cântările canonului favorizează atitudinea contemplativă.

„Cântările duioase și forma melodică care este ca un suport al rugăciunii vameșului Miluiește-mă Dumnezeule, Miluiește-mă coboară toată bunătatea lui Dumnezeu în răutatea egoismului fiecăruia dintre noi, ne vindecă de suferința izolării, de suferința încrederii în sine și ne introduce pe cărarea luminoasă a cooperării cu Dumnezeu și cu persoanele sfinte. Scopul final al acestei rugăciuni, marea rugăciune pe 250 de trepte este reconcilierea în interior cu noi înșine prin harul și ajutorul lui Dumnezeu pe calea sfintelor nevoințe, dar și apropierea de semenii noștri”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Sfântul Andrei Criteanul folosește, în Canon, o extraordinară bogăție de teme și imagini – atât din Sfânta Scriptură, cât și din operele Părinților înaintași. Toate acestea par să se structureze după 3 teme sau motive principale.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare. La Utrenia sau Denia de miercuri seara, el se citește integral.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente