Canonul Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Episcopală din Giurgiu

Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat, joi, 17 martie 2016, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, unit cu Pavecernița Mare, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Preasfințitul Părinte Ambrozie a rostit la finalul slujbei un cuvântul de învăţătură în care a explicat semnificaţia duhovnicească a pocăinţei, care trebuie înțeleasă ca fiind o naşterea din nou, naştere din apă şi din Duh, după cuvântul Mântuitorului, adresat lui Nicodim (Ioan II 3-6). „Prin pocăinţă, omul păcatului, legat de patimile sale, iese la lumină spre o viaţă independentă faţă de acelea și spre adevărata libertate a duhului. Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care poate fi descris cel mai bine ca o plângere de pocăință, ne înfățișează proporțiile și adâncimea păcatului și ne îndeamnă să urmăm și noi pilda bărbaților și femeilor sfinte din Sfânta Scriptură, care au ales să părăsească starea de păcat și să se apropie de Dumnezeu, dobândind astfel iertarea și mila Lui cea mântuitoare”, a mai arătat Preasfinția Sa.

Ierarhul Giurgiului a vorbit și despre Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, spunând despre aceasta că este o rugăciune scurtă, simplă, dar plină de putere şi bogăţie duhovnicească, cum numai marele Părintele Efrem Sirul, „alăuta Duhului Sfânt”, putea să o alcătuiască. Stăruind asupra cuprinsului ei, vom descoperi o întreagă teologie a pocăinţei, încât cu dreptate această rugăciune este numită și Rugăciunea pocăinţei, a încheiat Preasfinția Sa.

Răspunsurile la strană au fost date de elevii Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu.

Comentarii Facebook


Știri recente