Canonul cel Mare la Reședința Patriarhală: Postul aspru susține rugăciunea smerită, spune Patriarhul Daniel

Părintele Patriarh Daniel a citit luni prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a subliniat că postul aspru susține rugăciunea smerită și fierbinte.

„Această practică de postire înseamnă un început abrupt de luptă cu păcatul”, a spus părintele patriarh.

„Când omul nu mănâncă nimic şi nu bea nimic în timpul zilei, ci doar se roagă, rugăciunea lui devine mai smerită şi în acelaşi timp mai fierbinte, pentru că este o rugăciune de cerere de iertare de păcate”, a adăugat el.

Patriarhul României a mai vorbit despre prima săptămână a Postului Mare și semnificațiile ei.

„Este o săptămână cu un post aspru şi cu o intensitate a pocăinţei deosebită, încât această primă săptămână din Postul Sfintelor Paşti este numită în Tradiţia Bisericii noastre şi «săptămâna curată», adică a luptei credinciosului de curăţire de patimi şi de păcate, prin pocăinţă, prin recunoaşterea faptului că a greşit mult, dar şi prin exprimarea dorinţei de a se ridica şi de a înainta duhovniceşte spre marea sărbătoare a Învierii Domnului”, a precizat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a spus că Marele Canon citit în aceste zile amintește că Postul Mare este o școală a pocăinței.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul, care conţine 250 de strofe, este un canon de pocăinţă. „În el se arată cum oameni care au greşit şi s-au pocăit au primit mântuirea, iar cei ce au greşit şi nu s-au pocăit au pierdut-o”, a explicat părintele patriarh.

Foto credit: Ziarul Lumina / Arhid. Ștefan Sfarghie

Comentarii Facebook


Știri recente