Canonizarea Episcopului Dionisie Erhan a fost proclamată la București de Sf. Dimitrie cel Nou

Ceremonia de proclamare a celei mai recente canonizări a avut loc duminică, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, în prezența Patriarhului României, a membrilor Sfântului Sinod și a miilor de pelerini veniți la București.

La finalul Sfintei Liturghii au fost prezentate Tomosul de proclamare și icoana, apoi s-a intonat troparul Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail.

Patriarhul României a evidențiat legătura Sfântului Dionisie cu Sfântul Dimitrie cel Nou și cu Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

„Sfântul Dionisie a primit la Botez numele «Dimitrie» și a fost trecut în rândul sfinților, canonizat, anul trecut în data de 25 octombrie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie al cărui nume l-a purtat de la Botez. Iar acum, cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, la un an după canonizare, are loc aici proclamarea canonizării sale”.

Tomosul sinodal de proclamare a canonizării a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul.

PS Varlaam Ploieșteanul prezintă Tomosul sinodal de proclamare a canonizării Sf. Dionisie. Basilica.ro / Mircea Florescu

La proclamarea canonizării sfântului basarabean au participat atât reprezentanți ai Mitropoliei Chișinăului (Patriarhia Rusă) cât și ai Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română).

După ceremonia de proclamare, Patriarhul Daniel a oferit câteva daruri și distincții.

Între cei evidențiați s-a numărat Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, cel care a inițiat demersurile de canonizare a Ierarhului Dionisie Erhan.

„Ne-am mirat și noi, ne-am surprins că în timp de un an a făcut tot ce a trebuit: și slujbă și acatist, tot ce a fost necesar pentru canonizare”, a mărturisit Patriarhul Daniel amintind că Sfântul Dionisie al Cetății Albe este ocrotitorul Eparhiei Basarabiei de Sud.

Reprezentanții Mitropoliei Chișinăului au fost de asemenea, apreciați.

Maica Epistimia Goncearenco, Stareța Mănăstirii Suruceni, și Arhim. Porfirie Dobre, Starețul Mănăstirii Sireți, au primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

Maica Epistimia este stareța mănăstirii unde a fost călugăr timp îndelungat Sfântul Ierarh Dionisie și unde a fost înmormântat. Ea a oferit Patriarhului României, din partea Mitropolitului Vladimir, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Dionisie încadrat într-o raclă aurită în forma unei mâini.

Totodată, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” a fost acordat mai multor clerici din Mitropolia Chișinăului.


Canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române la o sută de ani de la Marea Unire, Sfântul Ierarh Dionisie a fost toată viața un fervent militant pentru înfăptuirea acestui ideal național.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente