„Bogăția cea mare pe care o avem, iubiți credincioși, este credința în Dumnezeu”, a spus duminică Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei. Iar când ne vom prezenta în fața lui Dumnezeu „vom avea în mâna noastră milostenia, facerea de bine pe care le-am săvârșit în această viață”, a explicat Înaltpreasfinția Sa, referindu-se la tentația de a acumula bunuri materiale.
Mitropolitul Teofan a vorbit despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr la Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Miletin, județul Botoșani, unde a resfințit biserica și a oficiat Sfânta Liturghie.
Să înțelegem lucrurile așa cum le înțelege Dumnezeu
„Evanghelia de astăzi ne spune să deschidem Sfânta Carte, că acolo o să aflăm cuvântul adevărului. În sfânta carte numită Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 6, care s-a citit înainte de Sfânta Evanghelie, Sfântul Pavel ne spune că toți cei care țin dreptarul acesta, asupra lor va fi pace și milă”, a spus părintele mitropolit.
„Și care este dreptarul pe care ni-l propune Sfântul Apostol Pavel și pe care îl găsim în Dumnezeieștile Scripturi? Dreptarul de care vorbește Sfântul Pavel este acela să luăm aminte că nu toate lucrurile care plac lumii plac și lui Dumnezeu.”
„De multe ori noi dorim să fim precum este lumea, dar nu întotdeauna lumea este pe calea cea bună. Căci lumea, când vede că mergi la sfânta biserică (întreabă): Dar ce păcate ai făcut, de tot duci la Sfânta Biserică? Dacă ai mai mulți copii: De ce atâția copii? Nu ți ajunge unul, nu-ți ajung doi? Sfânta Scriptură spune că cei care doresc să placă lumii nu au parte de har și nu au parte de milă și de pace”, a continuat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.
„A respecta dreptarul acesta de care spune Sfântul Apostol Pavel este a încerca să înțelegi lucrurile așa cum le înțelege Dumnezeu, nu cum le înțelege lumea.”
Bunurile materiale nu sunt ale noastre
„Evanghelia de astăzi ne vorbește despre bogatul cel nemilostiv și despre săracul Lazar. Și, pentru a avea călăuză bună și negreșelnică, pentru a înțelege mesajul Evangheliei de astăzi, se cuvine, iubiți credincioși, să luăm aminte la câteva lucruri. Și anume că nu începe lumea cu noi și nu se sfârșește cu noi. Că vine vremea când ne vom înfățișa înaintea lui Dumnezeu. Este primul lucru pe care ne-l arată Evanghelia de astăzi”, a spus Mitropolitul Teofan.
„Se cuvine să înțelegem că bunurile materiale pe care le avem nu sunt ale noastre. Chiar dacă le-am dobândit prin munca noastră, ele sunt ale lui Dumnezeu. Și noi suntem administratorii acestor averi, multe sau puține. Căci dacă nu ne-ar fi dat domnul minte, nu ne-ar fi dat sănătate, nu ne-ar fi dat oameni care să ne ajute, am fi strâns noi ceva în casa noastră? Totul s-ar fi risipit, știți foarte bine.”
„Fericitul Augustin spune: O, cât de sărac este omul care le are pe toate, dar nu-L are pe Dumnezeu! Și cât de bogat este omul care, chiar dacă nu strălucește în bogății, în case și în averi, dar, avându-L pe Dumnezeu, este cel mai bogat om din lume”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Amintind de cuvântul Patriarhului Avraam din pilda citită („Au pe Moise și pe proroci”), părintele mitropolit a mai spus: „Avem cuvântul Domnului din Evanghelie, avem cuvântul Domnului din Sfânta Biserică”.
„Să ne dăruiască Dumnezeu putere, să ascultăm acest cuvânt și, cât se poate, să îl așezăm și în inima noastră, bucurându-ne de bunurile materiale pe care le-am câștigat cinstit, oferind din acestea celor care au nevoie, așa cum era rânduiala altă dată, cel puțin a zecea parte din ceea ce câștigăm, ca atunci când ne vom prezenta în fața lui Dumnezeu, goi fiind, vom avea în mâna noastră, milostenia, facerea de bine pe care le-am săvârșit în această viață, și acestea vor fi cele care ni se vor arăta atunci când ne vom înfățișa în fața dreptului și nemitarnicului Judecător”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
După liturghie, Mitropolitul Teofan l-a hirotesit iconom pe Părintele Paroh Constantin Brumar și a i-a acordat Părintelui Constantin Luchian, fostul paroh, distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.
Ctitorii bisericii și sprijinitorii comunității parohiale au primit distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Miletin, comuna Prăjeni, județul Botoșani, a fost reabilitată în perioada 2020-2024, prin restaurarea picturii, placarea pardoselii cu granit, zidirea Sfintei Mese și montarea unei catapetesme din tei împodobită cu icoane pictate prin grija prezbiterei Ecaterina Brumar.
A fost consolidată temelia și a fost placat soclul bisericii, iar curtea a fost amenajată de un peisagist.
Sfântul locaș a fost construit de comunitate în 1966, avându-l ca slujitor pe Ierom. Sofronie Ungureanu. Biserica a trecut prin mai multe etape de înnoire în trecut, prin purtarea de grijă a preotului paroh Petru Șurubaru, apoi a preotului paroh Constantin Luchian.
Foto credit: Doxologia.ro / Mihail Vrăjitoru