Când devine misiunea creștină contramărturie? Simpozion despre pastorația din diaspora

Misiunea trebuie să vizeze zidirea trupului lui Hristos, altfel ea devine o contramărturie creștină, a explicat Pr. Mihai Himcinschi în cadrul simpozionului internaţional organizat de Facultatea de Teologie din Alba Iulia în perioada 17-18 mai. Întâlnirea academică a fost dedicată pastoraţiei şi misiunii în diaspora.

Părintele prof. Himcinschi a subliniat că Sfânta Scriptură rămâne fundamentul dialogului misionar, fiind una din formele în care se păstrează revelația lui Dumnezeu. În viziunea părintelui decan, prozelitismul și atitudinea prozelitistă sunt o contramărturie.

„Biserica trebuie să se afle în prietenie și dialog cu celelalte Biserici. Ea trebuie să caute pacea și fraternitatea. Orice dezbinare în Biserică este o negare a firii Bisericii”.

Cea de-a XX-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) s-a desfăşurat în mediul online din cauza restricţiilor impuse de pandemie.

În deschiderea simpozionului, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum în paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, informează diac. Răzvan Brudiu, lector la instituţia de teologie menţionată.

În cuvântul de bun venit, ierarhul a subliniat că este important ca românii noștri, clerici și mireni, din afara României, să păstreze legături spirituale și culturale cu Patriarhia Română, să fie mândri de țara de origine.

Cuvântul părintelui profesor Viorel Ioniță (Geneva, Elveția) a făcut referire la diaspora ortodoxă la nivel panortodox și implicaţiile ei misionare. În discursul său, părintele a amintit documentul din Creta (2016) despre Diaspora Ortodoxă și despre Regulamentul de Funcționare a Adunărilor Episcopale în Diaspora.

Căsătoriile mixte

Profesorul Hristea Filiótis Vlahávas (Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, Grecia) a prezentat tema căsătoriilor mixte (între ortodocși și ne-ortodocși, pe de o parte, şi dintre ortodocși şi ne-creștini). Autorul a amintit despre diversitatea etnico-culturală în care Biserica Ortodoxă îşi desfăşoară activitatea în lume la ora actuală, motivând astfel de ce Biserica a aplicat şi continuă să aplice principiile iconomiei şi acriviei canonice faţă de căsătoriile mixte într-o manieră neunitară mai drastică sau mai lejeră.

Provocarea lingvistică

Părintele profesor Doru Costache (Colegiul Teologic din Sydney, Australia) a vorbit despre provocarea lingvistică în diaspora.

Tendința legitimă de a transforma parohiile ortodoxe în enclave lingvistice este de înțeles până la un punct, a precizat părintele, însă, trebuie să învățăm să le vorbim celorlalți pe limba lor și astfel să dăm mărturie despre românism și Ortodoxie, despre bunul simț care ne caracterizează.

Părintele Ioan Cozma (Institutul Pontifical Oriental, Roma) împreună cu Maria Chiara Giorda (Universitatea Roma Tre) au prezentat un material despre strategiile și dinamicile de constituire și funcționare a comunităților ortodoxe românești în Italia, evidenţiind că statisticile indică aproximativ 5 milioane de emigranți, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind ortodocși.

De asemenea, au menționat faptul că nu există, până la ora actuală, o cercetare exactă privind numărul exact al ortodocșilor români în Italia. Se presupune că ar fi aproximativ 1 milion de rezidenți. Ca număr de membri ortodocșii, românii se află pe locul 3, după romano-catolici și musulmani.

Simpozionul ISSTA se încadrează în seria de manifestări științifice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și se înscrie în tematica anului 2021, declarat de Patriarhia Română ca An Omagial al pastorației românilor din afara României.

Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente