Când a îndemnat Mântuitorul la purtarea crucii, înțelesul cuvintelor era cu totul altul, amintește PS Varlaam

„Astăzi, «luarea crucii» înseamnă a suporta un necaz, o boală, o suferință, o încercare, o tristețe îndelungată însă atunci când Mântuitorul a rostit îndemnul acesta înțelesul era cu totul altul”, a spus duminică la Catedrala Patriarhală Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Era perioada în care Imperiul Roman condamna pe marii tâlhari, pe criminali la moarte prin răstignire”, a amintit Episcopul vicar patriarhal.

„În Israel, erau foarte mulți oameni care nerăbdând stăpânirea romană păgână unelteau împotriva ei, complotau și organizau diferite revolte. Ei erau executați prin răstignire”, a spus ierarhul.

„De aceea, cuvântul acesta adresat ucenicilor și mulțimilor este un cuvânt foarte greu, dar lumea îl primește”, a continuat PS Varlaam, „pentru că Mântuitorul deja începuse să-i pregătească pe ucenici pentru propria Sa moarte pe Cruce”.

PS Varlaam a semnalat apoi o altă ocazie în care Hristos uimise mulțimile, atunci când a zis că cel ce mănâncă Trupul Său și bea Sângele Său va avea viață veșnică. Atunci mulți au zis: „Greu este cuvântul acesta, cine poate să-l asculte?” și L-au părăsit.

Episcopul vicar patriarhal a făcut în continuare referire la cei care și-au jertfit viața pentru credința în Hristos amintind de primii martiri, de mărturisitorii care au murit în închisorile comuniste, dar și de creștinii care sunt persecutați în prezent în diverese zone ale lumii.

La final, Preasfinția Sa a spus că noi suntem chemați „să ne răstignim sinele egoist, dorința de îmbuibare de toate bunătățile, să răstignim dorința noastră de a acumula în detrimentul semenilor bunuri de care poate nici nu avem nevoie sau care ne complică și mai mult viața”.

„Suntem chemați să răstignim gândurile și gesturile păcătoase, să fim atenți la cuvintele pe care le rostim”.

„Să folosim cu înțelepciune săptămânile de post care ne-au rămas și să ne străduim să răstignim ceea ce este întunecat în noi, ceea ce este neconform cu voia lui Dumnezeu și împotriva învățăturilor Sfintei Evanghelii”, a îndemnat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.


Foto: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată

Catedrala Moților din Huedin va fi renovată. Lăcașul de cult a fost ctitorit de Protoiereul martir Aurel Munteanu. Lucrările de renovare vizează înlocuirea învelitorii acoperișului cu tablă din cupru, retencuirea pereților, amenajarea curții și altele.…