Canada: Deşi departe de ţară, copiii românilor din Windsor practică tradiţii întâlnite în satul românesc

Copiii românilor stabiliţi în oraşul canadian Windsor, deşi aflaţi departe de ţară, practică tradiţii întâlnite în satul românesc.

Dintre acestea, încondeierea ouălor a devenit o activitate care se desfăşoară anual, în perioada Postului Mare, la Catedrala „Sf. Gheorghe și Sf. Andrei Șaguna” din Windsor.

Copiii înscrişi la Şcoala duminicală învață că oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde strâns legate de Învierea lui Hristos și de renașterea naturii.

„Ne străduim și ostenim împreună să folosim chișița și jocul de culoare încondeind, desenând cu ceară picurată motive decorative ancestrale, și descoperind mesajul fiecărei forme”.

„Fără wi-fi și internet fascinați de desen, ceară și lumina micilor lumânări de încălzit chișița, copiii redescoperă povestea, comunicarea directă, leagă prietenii. La sfârșitul fiecărei seri de joi povestim despre nădejdea Învierii și credința noastră strămoșească ortodoxă ca la o șezătoare din vremea bunicilor”, se menţionează pe site-ul Episcopiei Canadei.

Ouăle încondeiate vor fi prezentate tuturor membrilor parohiei în Duminica Floriilor.

Activitatea se înscrie în manifestările dedicate Anului 2019 declarat An omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Foto credit: Episcopia Canadei

Comentarii Facebook


Știri recente