Campionat de tenis de masă la o parohie din Bihor: Premii în bani și excursie pentru câștigători

Parohia Tinăud din Episcopia Oradiei a organizat în ultima zi din septembrie un campionat de tenis de masă la care au participat 16 tineri cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani.

Evenimentul a fost organizat la Căminul Cultural din Tinăud şi a fost parte a programului pentru tineret „Lumină din Lumina Ta”, desfăşurat la nivelul parohiei.

„Tehnologia și mediul informatic îi fascinează pe copii, dar prin acest eveniment am dorit să le arătăm tuturor că nu contează numai asta pentru ei. Competiția, dorința de afirmare a potențialului, mișcarea în comun, sunt stimuli care îi pot scoate pe copii cu ochii din fața calculatoarelor și a telefoanelor”.

„Toate își au rostul lor, școala, studiul individual, cunoașterea mediului virtual, rugăciunea, dar nu trebuie să trecem cu vederea sportul și activitățile fizice, iar acești copii sunt un exemplu viu”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Laurențiu Florin Brîndaș, parohul bisericii din localitatea bihoreană Tinăud.

Câștigătorii au fost răsplătiți cu diplome și premii, iar ceilalți participanţi, pe lângă diplome, vor beneficia de o excursie gratuită cu caracter religios-istoric în județul Hunedoara, „pentru a se bucura de alte momente plăcute petrecute împreună, alături de toți ceilalți copii înscriși în programul Lumină din Lumina Ta”, a mai precizat preotul paroh.

Biserica ortodoxă din Tinăud este ctitorită de Constantin Șerban Basarab, domnitor al Țării Românești între anii 1654-1658 și ctitor al Catedralei Patriarhale din București.

Școala catehetică „Lumină din Lumina Ta”

Școala catehetică „Lumină din Lumina Ta” a fost înfiinţată în primăvara acestui an cu binecuvântarea Episcopului Sofronie al Oradiei, atât ca răspuns la ceea ce înseamnă rolul rugăciunii și al creștinului în viața Bisericii, marcate în Anul comemorativ 2022 în Patriarhia Română, cât și ca ecou al semnificației religios-culturale a istoriei atât de ample a bisericii dinTinăud.

Proiectul parohial este organizat în colaborare cu Liceul Teoretic „Constantin Șerban” și Școala Generală „Alexandru Roman”, ambele din Aleșd. La activităţi participă peste 50 de tineri, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, din parohia Tinăud și din celelalte parohii învecinate.

Potrivit părintelui Laurențiu Florin Brîndaș, scopul principal al şcolii catehetice „Lumină din Lumina Ta” este implementarea, în educația și comportamentul copiilor și al tinerilor, a elementelor de bază a învățăturii creștin ortodoxe, precum și a conduitei religios-morale în viața creștinului de zi cu zi.

Activitățile se desfășoară săptămânal, de regulă duminica sau vinerea după-masă, în incinta complexului parohial sau la căminul cultural din localitate și cuprind lecţii interactive de religie, istorie, geografie, sociologie, psihologie, arte, precum și noțiuni definitorii de economie sau drept. Periodic, participanții sunt implicați în activități motivaționale de tip concurs, unde sunt răsplătiți cu premii și diplome, atât în domeniul religios-istoric, cât și în activități sportive sau recreative.

„Toate activitățile catehetice, inclusiv deplasările sau achizițiile, sunt cu titlu gratuit pentru copii și pentru părinții acestora. Activităţile sunt susținute în întregime din fondurile proprii ale parohiei”, a menţionat clericul.

La nivelul centrului parohial se desfășoară în permanență activități social-umanitare în cadrul cărora sunt implicați atât tinerii cât și ceilalți membri ai comunității. Între acestea, se desfăşoară proiectul „Dă din ce ai”, prin intermediul căruia se organizează colecte de alimente, haine, mobilier, rechizite și alte obiecte de uz casnic pentru ajutorarea copiilor și a familiilor nevoiașe din parohie și nu numai. Iar  începând cu anul 2021 se organizează festivalul caritabil „Uniți într-un cânt”, cu două ediții anuale, unul de pricesne și celălalt de colinde.

Foto credit: Parohia Tinăud

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente