Campanie TVR Moldova: Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare

TVR Moldova a lansat în data de 15 ianuarie 2022 campania media „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare”.

Campania scoate în evidență trecutul zbuciumat al Mitropoliei printr-o serie de reportaje. Acestea vor fi difuzate în fiecare zi de sâmbătă, în Telejurnalul orei 18:00. Incursiunea pornește încă de la anul 1401, atunci când Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol îl recunoştea pe Iosif Muşat ca mitropolit canonic al Moldovei.

Mitropolia Basarabiei funcționează în prezent ca o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române. Reactivarea Mitropoliei Basarabiei a avut loc în data de 14 septembrie 1992 și a fost recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Urmărește primul reportaj din seria „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei”.

Foto credit: TVR Moldova

Comentarii Facebook


Știri recente