Campanie de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, în comuna Nuci. 40 de paciente au fost beneficiarele celei de a doua ediţii

A doua ediție a Campaniei de Prevenție și depistare a cancerului de col uterin, derulată de Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și Patriarhia Română a avut loc sâmbătă în satul Nuci, judeţul Ilfov. Beneficiarele au fost 40 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani care au efectuat testul Babeș-Papanicolau.

Cu privire la frecvenţa cu care femeile efectuează acest test, Doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni, a subliniat: ‘În Institutul Oncologic am constatat că vin puţine femei care să fie în programul de screening gratuit al Ministerului Sănătăţii’.

Campania de Prevenție și depistare a cancerului de col uterin a luat fiinţă urmare a colaborării dintre Doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail şi Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

‘Ne-am gândit la ce putem face pentru promovarea proiectului şi cum putem să venim în folosul comunităţilor din afara Bucureştiului care ajung foarte greu să beneficieze de acest program. Întâmplarea a făcut să îl cunosc pe Părintele Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care s-a arătat dispus ideii, ne-a plăcut foarte mult comunicarea pe care am avut-o cu dânsul şi a zis da. Aşa am ajuns ca împreună cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să mergem până acum în comunităţile din Grădiştea şi Nuci’, a adăugat Doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail.

Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de specialiști medicilor de familie, unde pacientele sunt înscrise. În cazul în care analizele vor indica existența celulelor canceroase, pacientele respective vor fi consiliate și îndrumate către unitățile medicale unde vor efectua analize suplimentare și se pot trata. Specialiștii vor reveni în localitatea respectivă pentru noi examinări, dacă vor mai fi alte solicitări din partea pacientelor.

De asemenea, Dănuţ Viorel Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a subliniat: ‘Este un proiect pilot, iar Institutul Oncologic are în aria sa Bucureştiul şi judeţul Ilfov. Este de dorit ca acest proiect să se extindă la nivel naţional. Efortul acestor medici şi al asistentelor medicale de la Institutul Oncologic Fundeni este demn de stimă şi apreciere. Faptul că după o săptămână de muncă vin şi fac acest lucru voluntar este admirabil’.

În acelaşi context, medicul primar Cristina Saptefrati a lansat un apel către femeile din toată țara să se prezinte și singure la cabinetele medicale care efectuează gratuit testul Babeş-Papanicolau pentru ca eventuala afecţiune să fie diagnosticată la timp și ușor de tratat.

În comuna Nuci sunt trei parohii, iar preoţii de aici s-au mobilizat foarte bine şi au anunțat toate femeile din comună despre Campanie și întâlnirea cu specialiștii.

‘Este important să informam femeile, să afle despre ce este vorba, să afle informaţii despre propria sănătate. În cazul în care sunt probleme, să ştie din timp unde să apeleze şi ce este de făcut’, a specificat polixenia Stan, psiholog și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România, sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, împreună cu mai mulți artiști, printre care membrii grupului Cununiţa Muntenească, condus de prof. Adela Dumitrache-Dumitru, îi vor vizita sâmbătă, 3 februarie, pe micuții pacienți de la Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu. Evenimentul, care se anunță a fi un mare spectacol, va avea loc în preajma zilei internaționale a copilului bolnav de cancer.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari aflaţi sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale

Comentarii Facebook


Știri recente