Campanie de conștientizare a valorilor spirituale românești

În cadrul parteneriatului „SPIRITUALITATE ROMNEASCĂ” încheiat în anul 2010 între Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” din Valdemoro păstorită de preotul-paroh Dorin Cătălin Sas și Cercul de Limbă, Cultură și Civilizație românească reprezentat de Prof. Constantin-Peța Vanina- Mirela la colegiile „Fray Pedro de Aguado” și „Vicente Alexandre” din Valdemoro s-a desfășurat în perioada 15 februarie -9 martie 2014 campania „Tradiții românești de primăvară pe tărâm european” având ca obiectiv conștientizarea membrilor comunității asupra valorilor spirituale românești.

Încă din debutul parteneriatului dorința noastră a fost și este în continuare apropierea și implicarea copiilor români și a părinților acestora în activități practice și aplicative de păstrare și promovare a tradițiilor românești în rândul reprezentanților comunității românești și nu numai. O motivație în procesul de conștientizare a importanței tradiției Mărțișorului și a Zilei Femeii a fost dorința de reafirmare a statutului nostru de cetățeni europeni ca păstrători și promotori aiacestei tradiții minunate. Pentru a putea transmite valorile spirituale ale culturii românești trebuie înainte de toate ca acestea să fie cunoscute.

După cum aflăm de la prof. Vanina- Mirela Constantin-Peța, prima parte a campaniei a avut următorul program:

Sâmbătă, 15 februarie 2014:

-achiziționarea materialelor;

-distribuirea sarcinilor de lucru:

-demonstrarea tehnicii de lucru;

-atelier de confecționare de mărțișoare.

Sîmbătă, 22 februarie 2014:

– scurt istoric al tradiției Mărțișorului;

– familiarizarea participanților cu „Legenda mărțișorului” prin dramatizarea acesteia de către elevii de la cursul de „Limbă, cultură și civilizație românească” și elevii de la Școala Parohială „Sfinții Mărturisitori” Valdemoro.

– atelier de mărțișoare;

Sâmbătă, 1 martie 2014:

– atelier de mărțișoare;

Duminică, 2 martie 2014:

-discurs despre simbolistica tradiției mărțișorului și despre importanța păstrării și transmiterii acestei cutume ținut de prof. Vanina- Mirela Constantin-Peța;

-oferirea în dar de mărțișoare după terminarea Sfintei Liturghii tuturor doamnelor și domnișoarelor prezente la slujbă de către copiii care au participat la atelier, ajutați de mămici și profesori.

A doua parte a campaniei a culminat cu serbarea intitulată „Flori pentru mama” dedicată zilei de 8 Martie, în care elevi înscriși la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și la Școala Parohială din Valdemoro coordonați de profesoarele Vanina-Mirela Constantin-Peța și Valerica Burlacu, beneficiind de sprijinul moral și material al părintelui Dorin Sas, au interpretat cântece și poezii, comori ale patrimoniului literar și muzical românesc într-un decor plin de lumină și culoare. Momentul literar artistic a avut loc Duminică, 9 martie 2014, în biserica parohială, la finalul Sfintei Liturghii.

După încheierea spectacolului fiecare doamnă și domnișoară din biserică a primit o felicitare confecționată manual de copii, însoțită de o floare, ca simbol al prețuirii și recunoștinței.

Comentarii Facebook


Știri recente