Campania „Sănătate pentru sateˮ a ajuns în comuna Berceni, jud. Ilfov

Aproximativ 150 de persoane din comuna Berceni, jud. Ilfov, cu sau fără asigurare medicală, au primit consultații medicale gratuite, sâmbătă, 16 aprilie 2016, din partea echipei medicilor voluntari ce participă la programul social-filantropic Sănătate pentru sate, organizat de Patriarhia Română, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Au fost consultați 50 de copii și 100 de adulți de către personal medical specializat în: medicină internă și medicină de familie, endocrinologie, reumatologie, diabetologie, kinetoterapie, pediatrie, psihologie, stomatologie, imagistică medicală. Analizele EKG și ecografie oferite au atras un număr important de pacienți. Echipa de voluntari a reunit 25 de medici specialiști și personal medical, alături de alți 10 tineri voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care au contribuit la desfășurarea evenimentului.

Printre problemele identificate, medicii au constatat, în mod frecvent, la copii, o igienă dentară deficitară care a condus la gingivite și leziuni carioase, precum și atitudini posturale vicioase – poziție incorectă la școală, poziții inadecvate apărute din cauza ghiozdanelor grele, lipsă de mișcare în favoarea atitudinii sedentare specifice utilizării excesive a mijloacelor moderne de comunicare/informare (telefoane mobile, calculatoare, televizor), alimentație defectuoasă care conduce la supraponderabilitate, obezitate sau alte afecțiuni, tulburări de somn.

La adulți s-au depistat tulburări de nutriție (obezitate de aport), steatoză hepatică (ficat gras), consum mai redus de apă generând microlitiază renală, patologie în sfera genitală, atât la femei, cât și la bărbați, ischemie arterială periferică (generată de fumat), hipertensiune arterială, artroze. S-a constat, în mod special, o creștere îngrijorătoare a numărului persoanelor adulte depresive, apăsate de traume, de neajunsuri și boli.

Despre importanța acestei campanii a vorbit Preotul Dan Caloian de la Parohia Sfântul Nicolae – Berceni, Protoieria Ilfov-Sud.

„Toată această desfășurare de oameni și de resurse are rolul de a aduce o rază de speranță și de bucurie în sufletele celor mai necăjiți dintre noi pentru că sunt foarte multe persoane cu vârstă înaintată, cu statut socio-economic redus, cu multe dizabilități sau cu educație medicală precară care au nevoie de îndrumare. Și rolul nostru de consiliere spirituală, iată, se desfășoară într-un mod fericit în împreună-lucrarea cu medicii din această campanie. Efortul acesta filantropic desfășurat cu multă râvnă, dăruire și cu jertfelnicie din partea medicilor amintiți se constituie drept un exemplu pentru toți cei care vor să ajute cu adevărat acești oameniˮ, a spus Pr. Dan Caloian.

Preotul paroh Manu Nicolae și Părintele Dan Caloian, alături de autoritățile din sat și dascăli, au făcut zilele trecute o campanie de informare a oamenilor pentru a se prezenta la policlinica din sat unde s-au desfășurat consultațiile, fie mergând la casele lor, fie prin anunțuri puse la magazinele din sat sau mobilizarea, în școală, a copiilor cu necesități medicale.

„Dincolo de suferința prezentă și vizibilă cu ochiul liber în tot ceea ce înseamnă venituri scăzute, dispute pe motive juridice, suferința medicală este foarte prezentă…. și o vedem cu ochiul liber la tot pasul, pentru că educația medicală scăzută, precară își pune amprenta  în tot ceea ce înseamnă sănătatea omului. Și atunci când vezi că omul nu știe cum să-și echilibreze viața într-o dietă corespunzătoare, într-un regim de viață sănătos, atunci încercăm să aducem un plus de lumină în ceea ce privește educația medicală. Știm cu toții că este mult mai ușor să previi decât să vindeci ˮ, a mai precizat Preotul Dan Caloian.

Ca de fiecare dată, Carrefour România, sponsor al evenimentului, a donat copiilor pachete pentru igienă dentară.

„Medicul tratează, iar Dumnezeu vindecăˮ – este o formulă care poate defini programul social-filantropic „Sănătate pentru sateˮ, ajuns astăzi la a optsprezecea ediție și sub umbrela căruia au beneficiat, de la debutul său din septembrie 2015, peste 3000 de persoane, cu sau fără asigurare medicală.

Comentarii Facebook


Știri recente