Campania de prevenţie şi educaţie pentru sănătate. Ediţie specială desfăşurată la Penitenciarul Jilava

La Penitenciarul Jilava s-a desfasurat cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului o nouă campanie de prevenţie şi educaţie pentru sănătate. Beneficiarii campaniei cu numărul 21 din 31 mai 2017 au fost taţii, aflaţi în detenţie, copiii şi mamele acestora.

Acţiunea a fost organizată de voluntarii Catedralei Naţionale, dintre care trei cadre medicale: stomatolog, psiholog, asistent medical.

Ediţia a fost una specială întrucât cei prezenţi au avut parte de un program artistic susţinut de Florin Chilian, Alina Roşca, Elena Crețu si Andrei Ciopec.

Artistul Florin Chilian a mărturisit: Este un lucru minunat că Biserica se implică în social din ce în ce mai activ. Mulţumesc Patriarhiei Române.

Încercăm să fim aproape de oamenii care s-au regăsit într-o situaţie de viaţă mai puţin plăcută; nu e nimeni chemat să judece. Suntem aici să le mulţumim pentru că au făcut tot ce ţine de dânşii să se reintegreze în mediul familial. Şi nu există reintegrare mai bună decât emoţia pe care o simţi cu mama, cu surioara, cu soţia, cu copilul, a adăugat Florin Chilian.

Unul din voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale, Dănuţ Prună, a subliniat că a fost un moment foarte sensibil, greu de stăpânit emoţional având în vedere că acţiunea a prilejuit şi sărbătorirea Zilei copilului. Bucuria şi trăirile copiilor alături de ambii părinţi ni s-au transmis şi nouă aproape cu lacrimi în ochi.

Aş dori să mulţumesc conducerii Penitenciarului Jilava, artiştilor, Trinitas Tv, voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, beneficiarilor şi nu în ultimul rând Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiatorul şi coordonatorul campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale, a transmis Dănuţ Prună.

Mai departe, Raluca Simion, Psiholog Drd, a apreciat valoarea acţiunii de azi: Mesajul pe care am vrut să-l transmit tuturor celor prezenţi la Penitenciarul Jilava a fost acela că niciun copil nu este invizibil. Iubirea părinţilor continuă să existe chiar dacă sunt plecaţi sau încarceraţi. I-am încurajat pe toţi să se raporteze cu blândeţe la faptele celor din jur şi să nu judece până nu cunosc adevărata poveste. În final, fiecare a concluzionat că educaţia şi autocontrolul sunt cele mai bune metode prin care cineva poate evita închisoarea, dar şi bunurile cele mai de preţ ale unei persoane.

Elena Creţu, alt artist care a bucurat inimile celor prezenţi, a catalogat manifestarea drept emoţie din emoţie: Aşa pot defini, în linii mari, acţiunea de Prevenţie şi educaţie pentru sănătate desfăşurată la Penitenciarul Jilava. Acest eveniment a venit în preîntâmpinarea Zilei Internaţionale a Copilului, fiind un schimb de emoţii si învăţăminte între noi toţi cei de acolo. Am învăţat unii de la altii ce înseamnă trăirea, libertatea şi puterea de îndreptare, ce zace în context diferit în fiecare om.

A fost consemnată şi mărturia altui voluntar, Cătălina Pitiş, care a spus: M-am topit în privirea unei fetiţe. Nu ştiu cum o cheamă. Deşi nu trebuia să pătrundă o clipire de-a mea acolo, am rămas prinsă în legătura ei cu tatăl. Pentru că dincolo de cuvinte era un întreg dialog care îşi caută pacea. Pentru toţi a fost un exerciţiu de regăsit dragostea şi liniştea.

Tuturor participanților le-au fost oferite produse de igienă corporală și orală. De asemenea, copiii au beneficiat suplimentar de dulciuri și jucării, iar mamele lor au primit flori.

Comentarii Facebook


Știri recente