Campania de prevenție și educație pentru sănătate. Ediția a 20-a

În perioada 15 – 17 mai 2017 s-a desfășurat la Liceul Teoretic Ion Barbu  din București etapa cu numărul 20 a Campaniei Prevenție și educație pentru sănătate. Beneficiari au fost 465 elevi.

La această ediției au participat 8 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 3 medici și un asistent medical cu următoarele specializări: Gastroenterologie, Stomatologie, Psihologie și Recuperare Medicală.

Acțiunile acestei campanii sunt organizate și desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de Arhimandrit Ciprian Grădinaru care a inițiat și coordonează întreaga campanie.

Potrivit mărturiei Dr. Camelia Sărăteanu, medic gastroenterolog, zilele acestea elevii au aflat ce înseamnă un stil de viață sănătos și cum putem preveni îmbolnăvirea printr-o alimentație corectă. S-a pus accent pe o alimentație corectă, insistându-se pe consumul bogat de fructe, legume, fibre, pe consumul constant de apă (2-3litri/zi), pe importanta micului dejun și pe consumul scăzut de sare, grăsimi și zahăr.

Un alt voluntar, Gelu Costache – Asistent Medical Balneo Fizio Kineto Terapie, a transmis că în această perioadă a susținut prezentări și demonstrații de igienă generală și igienă posturală în fața a câtorva sute de elevi

Deși s-ar putea crede că există diferențe majore între elevii din mediul urban și cei din mediul rural, toți, deopotrivă, se dovedesc extrem de interesați și motivați în a afla cât mai multe despre prevenirea îmbolnăvirilor, despre ce atitudini și comportamente ar trebui să adopte dorind să-și păstreze sau să-și îmbunătățească starea de sănătate, a adăugat Gelu Costache.

Prevenția este cea mai simplă și ieftină metodă de tratament. Afirmația aparține Dr.  Claudia Budună, medic specialist stomatologie generală.

De ce să nu ne bucurăm de o dantură frumoasă și sănătoasă fără să apelăm la metode costisitoare și fără să ajungem la neplăceri cauzate de durere? În sensul acesta i-am conștientizat pe copii că un simplu spălat corect pe dinți de două ori pe zi și două controale pe an la cabinet unde medicul poate identifica problemele în stadiul incipient ne mențin dantura frumoasă și sănătoasă.

Psih. Drd. Raluca Simion le-a vorbit elevilor despre bullying. Este un fenomen social și de aceea toți suntem  responsabili de prevenția acestuia. Prezentările au fost adaptate stadiului de dezvoltare psihologic al celor 465 de elevi beneficiari ai campaniei. Fiecare a învățat că dacă ascunde sau ignoră agresiunea devine indirect vinovat prin complicitate.

Campania a fost foarte bine recepționată și în rândul profesorilor. Prof. Ghinea Ramona de la instituția de învățământ a subliniat că voluntarii au prezentat elevilor noștri informații foarte utile despre sănătate și nutriție. Le mulțumim și vom ține cont de sfaturile primite!

Dan Prună, unul din voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, a evidențiat că educația este cea mai bună investiție în viitorul copiilor noștri. Este important să învețe de mici să prețuiască și să păstreze unul din cele mai mari daruri primite de la Dumnezeu: sănătatea.

La finalul acțiunii au fost oferite copiilor pachete de igienă orală și corporală.

Campania a avut până în acest moment peste 4200 beneficiari.

Comentarii Facebook


Știri recente