Campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, un real succes 

Campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, desfăşurată de Institutul Oncologic „Al. Trestioreanu” București (IOB) în colaborare cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, este de un real succes.

Numărul pacientelor testate împotriva cancerului de col uterin şi mamar a crescut considerabil în urma colaborării cu voluntarii Paraclisului CMN, a declarat Doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul Programului de Screening al IOB.

Numai în anul 2019 voluntarii s-au implicat în 13 acţiuni în cadrul campaniei de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”.

„Voluntarii ne-au ajutat foarte mult la organizare, lumea a început să ne cunoască, astfel încât după aproape doi ani de zile am ajuns la aproape 700 de femei investigate”.

„Datele arată că din 2018 suntem la 38% investigații efectuate în județul Ilfov. Acesta este un procent foarte bun având în vedere că pe țară avem un procent la examenul Babeș Papanicolau de doar 10%. În continuare, primim cereri pentru examinare din Ilfov. Au apărut cerințe și pentru a ieși din județul Ilfov, să mergem în țară cu campania”, a spus doctorul Virgiliu Mihail Prunoiu.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a precizat că această campanie a reușit să ajute foarte multe femei şi a fost luată ca și exemplu de alte instituții medicale.

„Este important că am reuşit să dăm un exemplu că se poate şi să arătam că doar unindu-ne putem limita numărul cazurilor de deces prin depistarea precoce”.

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului organizează atât campanii de prevenție şi depistare a cancerului, cât și acțiuni care vin în întâmpinarea pacienților de la Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic București și de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”.

Toate acţiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale se desfăşoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente