Campania „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei” a dedicat un episod Cimitirului și Mănăstirii de la Țiganca

Campania „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei – trei decenii de la reactivare” la TVR Moldova a dedicat un episod Cimitirului Eroilor de la Ţiganca, Republica Moldova, și mănăstirii care se construiește în vecinătatea lui.

La Ţiganca este cimitirul de onoare al eroilor români care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupație sovietică (1941).

În cimitir au fost înhumaţi peste o mie de eroi români din cei 22.000 de morţi, răniţi şi dispăruţi în Bătălia de la Capul de Pod Ţiganca. A fost una dintre cele mai crâncene lupte.

Vasile Burduja, parohul Bisericii „Toţi Sfinţii Români” dintr-o localitate vecină, Cania, a povestit pentru TVR Moldova că, după 1944, când zona a fost ocupată din nou de sovietici, „toate crucile au fost devastate, o parte au fost aruncate în Prut, iar majoritatea au fost folosite la temelia bazei de achiziţionare a cerealeleor de la Cania”.

Pe locul cimitirului s-au construit ferme zootehnice, iar cimitirul de la Ţiganca a zăcut în paragină şi uitare.

Abia în 2005, după lungi demersuri, a fost iniţiat proiectul de reconstrucţie a Cimitirului de Onoare Românesc de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din România.

Au fost reamenajate cele nouă gropi comune, s-au ridicat 142 de cruci şi 11 plăci din marmură pe care sunt scrise numele ostaşilor români. Părintele Vasile Burduja a fost implicat în acțiunea de reamenajare a cimitirului. El povestește că la reinaugurarea din 2006 au participat peste 3.000 de basarabeni, cărora li s-a alăturat Regele Mihai I.

„N-am mai călcat pe acest pământ de la 1941. Acest eveniment îmi răscoleşte sufletul”, a spus atunci Majestatea Sa.

Sursa foto: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Slujba de pomenire a fost oficiată atunci de un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Basarabiei, Î.P.S. Petru şi Episcopul Dunării de Jos, P.S. Casian.

În mai 2014 au mai fost aduse şi înhumate osemintele altor  81 de ostaşi, originari din Ştefan-Vodă şi Râşcani. Osemintele lor au stat 10 ani într-un hangar din Chişinău, povesteşte preotul Vasile Burduja.

Acum, în cimitirul de onoare de la Ţiganca, sunt înhumaţi 1101 ostaşi români. În fiecare an, de ziua Înălţării Domnului, în care se marchează şi Ziua Eroilor, la cimitir au loc procesiuni speciale de pomenire a eroilor români jertfiţi în anul 1941.

Viaţa duhovnicească de la Țiganca a început să se anime în 2018, la inițiativa Preasfinţitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Locul devine din ce în ce mai cunoscut şi vizitat de credincioşi. S-a format deja şi o frumoasă comunitate care participă la viaţa mănăstirii.

„E o lucrare frumoasă, o provocare pentru noi toţi şi nădăjduim că Dumnezeu ne va ajuta să ducem la bun sfârşit această lucrare pentru că o mănăstire presupune multă smerenie, multă dragoste şi mai ales, multă jertfă”, a declarat părintele episcop.

„Preasfinţitul părinte Veniamin şi noi deasemenea, ne dorim ca această mănăstire să fie o candelă vie, o candelă nestinsă atât pentru pentru eroii martiri care s-au jertfit aici, cât şi pentru credincioșii din această zonă”, a adăugat și Părintele Ieromonah Serafim Codați, egumenul sfântului așezământ.

La mănăstire se va construi un paraclis, muzeu, ateliere, sală de conferinţe, bibliotecă şi alte dependinţe.

Anul trecut, TVR Moldova şi Radio România Chişinău, în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Tighina, Asociaţia Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin”, au lansat campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii Eroilor Români de la Ţiganca.

Donează

Beneficiar: Mănăstirea Eroilor Români cu hramul „Înălţarea Domnului”
Cod fiscal:
1016620006909
Banca: BC Moldova Agroindbank S.A., sucursala Cantemir
Cod swift: AGRNMD2X712
Cont MDL (Cod IBAN): MD16AG000000022514123505
Cont RON (Cod IBAN): MD59AG000000022514123507

Vezi și:

Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente