Cămin modernizat la Centrul de Plasament din Orlat

La Centrul de Plasament din Orlat a avut loc ieri, 28 ianuarie, inaugurarea unei părți renovate a unui cămin rezidențial din cadrul complexului social, informează „Ziarul Lumina”. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți condus de consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, iar la eveniment au participat reprezentanții Consiliului Județean și ai instituțiilor de ocrotire socială.

Proiectul de reabilitare și de reamenajare a unei jumătăți din căminul unde locuiesc o parte dintre cei 102 de copii instituționalizați s-a născut în urmă cu cinci ani, dar abia în urmă cu un an s-a găsit și finanțare prin sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

După finalizarea lucrărilor de renovare, cu sprijinul unor sponsori, au fost dotate încăperile cu mobilier nou și toate cele necesare unui trai decent.

Inaugurarea clădirii a avut loc în prezența secretarului Consiliului Județean, Nicola Iordan, a directoarei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Mihaela Tolciu, a primarului din Orlat, Aurel Gata, a directoarei Centrului de Plasament, Daniela Neguț, a reprezentanților școlii din localitate și ai altor instituții și sponsori.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de sfințire oficiată de pr. consilier social Nicolae Rusu, alături de inspectorul social pr. Tiberiu Kiss și preotul Lucian Chițu de la Orlat. Au urmat apoi tăierea panglicii și vizitarea spațiilor modernizate, care oferă copiilor spații de lucru, de joacă și de odihnă la standarde înalte.

Biserica, partener social

Pentru că inaugurarea căminului a fost o adevărată sărbătoare pentru personalul și copiii beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de Plasament din Orlat, organizatorii au pregătit oaspeților un moment artistic susținut de micuții îngrijiți aici.

Au urmat alocuțiunile oficialităților prezente, subliniindu-se necesitatea de a sprijini instituțiile de protecție socială nu doar în activitățile obișnuite, ci și în reabilitarea clădirilor și dotarea acestora cu cele necesare funcționării.

„Consiliul Județean are o strategie bine definită pentru modernizarea bazei materiale și a serviciilor sociale. Acest proiect s-a născut în urmă cu cinci ani, a fost întrerupt, din păcate, din lipsa finanțării, dar acum am reușit să-l ducem până la capăt. Anul trecut am dat în folosință mai multe instituții sociale în județ”, a spus secretarul Consiliului Județean, Nicola Iordan.

Mesajul de felicitare și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de părintele consilier Nicolae Rusu, care a subliniat în cuvântul său colaborarea Arhiepiscopiei Sibiului cu Centrul de Plasament de la Orlat, prin implementarea unor proiecte destinate să ofere copiilor asistență religioasă, ajutor material și moral.

„Prin proiectul „Și ei sunt ai noștri” avem în atenție copiii de la așezămintele sociale din județul Sibiu. Urmărim ca, prin astfel de programe, să fim parteneri sociali și să fim alături de toți cei care se îngrijesc de creșterea și educarea acestor copii. Biserica, prin slujitorii ei, dorește să-i învețe pe acești copii să crească în morala creștină și să devină buni fii ai țării noastre. Proiectele noastre sunt menite să-i ajute pe copii să socializeze, să afle mai multe despre Dumnezeu și să petreacă timpul liber într-un mod plăcut și folositor”, a spus pr. Nicolae Rusu. Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului au oferit cu această ocazie alimente, dulciuri și iconițe pentru copiii de la Orlat.

Condiții optime de trai

Recepția lucrărilor de renovare a căminului din cadrul complexului de la Orlat a fost și un bun prilej pentru conducerea instituției sociale de a prezenta bilanțul activităților din 2013 și starea unității în prezent, precum și a proiectelor din acest an.

„Ne bucurăm că am ajuns la finalul acestor lucrări. De astăzi, copiii se pot muta în noile spații. În cele două scări renovate avem câte opt apartamente, săli de joacă, de lectură și de petrecere a timpului liber. Lucrările s-au desfășurat într-un timp relativ scurt. Am oferit condiții optime acestor copii, dorite de toți micuții. Poate mulți dintre copiii aflați în familii nu au aceste condiții de trai”, a spus directoarea Daniela Neguț.

Centrul de Plasament de la Orlat oferă rezidență și îngrijire pe o perioadă determinată copiilor aflați în dificultate și urmărește reintegrarea acestora în familie și societate. O latură importantă a activităților din acest centru este educația copiilor, în acest sens colaborându-se cu instituțiile de învățământ din localitate și cu reprezentanții Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente