Camera Deputaţilor a adoptat proiectul referitor la înscrierea elevilor la ora de religie

Deputaţii au adoptat, în şedinţa de plen din 1 aprilie 2015, proiectul de lege care permite înscrierea sau retragerea elevilor de la orele de religie prin cerere scrisă a părinţilor. Proiectul a fost adoptat cu 213 voturi pentru, un vot împotrivă şi cinci abţineri.

Propunerea legislativă prevede ca alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale să fie modificat după cum urmează: „Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cererea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina religie”.

Comisia juridică şi cea pentru învăţământ din Camera Deputaţilor au adoptat un raport comun de admitere a propunerii legislative pentru modificarea prevederilor referitoare la modul de predare a religiei în şcoli din Legea Educaţiei declarate neconstituţionale.

Înainte de a fi modificat, alin. (2) al art. 18 din Legea Educaţiei Naţionale, declarat neconstituţional, prevedea: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Andras Gyorgy Kiraly, declara, după şedinţa comună a comisiilor juridică şi pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, că metodologia va fi stabilită după adoptarea textului final în Senat şi în Cameră.

Comentarii Facebook


Știri recente