Cămașa lui Hristos a fost cinstită de românii ortodocși în bazilica din Argenteuil

Românii ortodocși din Paris au avut ocazia să aducă cinstire Cămășii Domnului nostru Iisus Hristos duminica trecută în Bazilica Saint-Denys din Argenteuil în intervalul orar 16:00-18:00.

În acest interval, trei ierarhi români au oficiat slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos în fața altarului pe care s-a aflat Cămașa lui Hristos rulată într-o raclă.

Împreună cu Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale au slujit Episcopul Petroniu al Sălajului și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Episcopul Sălajului s-a aflat în perioada 5-9 aprilie 2019 într-o vizită frățească în Paris, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Iosif.

Preasfințitul Părinte Petroniu a oficiat duminica trecută Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris. În după amiaza aceleiași zile, ierarhul a susținut la Paris Conferința „Virtuțile la Sfinții Părinți”.

Cămașa lui Hristos

Orașul Argenteuil, o suburbie a Parisului, deţine din vremea lui Carol cel Mare o moştenire importantă de la Hristos, Sfânta Sa Cămaşă (un veşmânt de corp, un fel de tricou lung), oferită probabil împăratului Occidentului de către împărăteasa Irina a Constantinopolului și cinstită vreme de 12 secole de regii Franței, de clerul și poporul creștin din această țară, explică Pr. Răzvan Ionescu, Parohul comunităţii ortodoxe române „Sfintele Parascheva şi Genoveva” din Paris.

În timpul Revoluţiei Franceze, care a distrus o mare parte din moaștele deținute de Biserica Franței și din numeroase capele, cămaşa a fost ascunsă de către paroh, apoi tăiată în bucăți mici, care au fost îngropate pentru a preveni distrugerea ei. Acestea au fost dezgropate după Revoluție și, mult mai târziu, în 1892, s-a încercat reconstituirea cămăşii prin coaserea pieselor pe un suport textil.

Cămașa lui Hristos. ©EVZ

Această piesă prezintă un interes excepțional, deoarece este „cămaşa necusută” trasă la sorți de soldați, de care vorbeşte Sf. Ioan (In 19: 17-24) și este îmbibată de Cinstitul Sânge al Hristos.

Cămașa lui Hristos este de obicei rulată într-o raclă, situată în transeptul drept al bazilicii (reconstruită sub Al Doilea Imperiu), dar practic nu este vizibilă.

Expunerile publice ale cămășii se fac în mod normal la fiecare 50 de ani. Ultima expunere a avut loc, în mod excepțional de la această regulă, în 2016, iar următoarea va fi în 2034.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente