Cămașa cu altiță poate ajunge pe Lista Patrimoniului UNESCO. Parlamentarii vor ca Ziua Iei să devină sărbătoare oficială

Membrii Comisiei parlamentare UNESCO au depus joi o inițiativă legislativă pentru ca 24 iunie să devină în mod oficial Ziua Națională a Iei. În a doua parte a zilei, comisia a organizat, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, masa rotundă „Povești și tradiții românești. Cămașa cu altiță”.

Specialiști, șefi de instituții culturale și reprezentanți ai societății civile au discutat despre înscrierea Cămășii românești cu altiță pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.

Au vorbit Paula Popoiu, Managerul Muzeului Satului din Capitală, Sabina Ispas, Directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, Părintele Nicolae Dascălu, Directorul publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, reprezentanți UNESCO, parlamentari.

„Această sărbătoare a iei ne arată de fapt legătura şi întrepătrunderea dintre tradiția creștină și tradiția identitară românească pentru că, mergând pe firul apei până la origini, le vom descoperi acolo împreună”, a subliniat Părintele Consilier Nicolae Dascălu.

„Promovarea tradiţiilor trebuie să facă parte din promovarea identităţii româneşti, în dialog cu identitatea europeană, cu identitatea globală de astăzi. Ea este deodată o moştenire, dar, în acelaşi timp, este şi un subiect de tradiţie dinamică, de dezvoltare pentru anii care vin”, a adăugat Directorul publicațiilor Lumina.

Foto credit: Ziarul Lumina

Dezbaterea a fost urmată de vernisajul expoziției „Arta cămășii cu altiță”, organizată de Ambasada Republicii Moldova în România și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Reprezentanții comunităților și asociațiilor care promovează arta cămășii cu altiță au prezentat cum este continuat acest patrimoniu cultural azi.

Printre participanți s-a numărat și Andreea Tănăsescu, inițiatoarea comunității La blouse roumaine, care, începând din 2013, a creat și promovat la nivel internațional Ziua Universală a Iei în data de 24 iunie.

Dosarul depus la UNESCO pentru recunoașterea cămășii românești cu altiță este unul comun, depus de România și Republica Moldova. Acesta se intitulează: „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”.

Evenimentul de joi a făcut parte din acțiunile de promovare a dosarului astfel încât, în 2022, arta confecționării cămășii cu altiță, moștenire culturală transmisă din generație în generație, să capete recunoaștere universală.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente