Călugării putneni confirmați pozitiv la testul de coronavirus sunt asimptomatici și au fost internați la Suceava

Presa locală a scris vineri că 31 de viețuitori ai Mănăstirii Putna au fost depistați pozitiv la testul pentru noul coronavirus. Autoritățile au făcut o anchetă epidemiologică la mănăstire după ce doi părinți de la Putna au ajuns la spital cu simptome specifice, deși restul obștii era clinic sănătoasă.

Mănăstirea Putna a comunicat că viețuitorii se aflau în autoizolare voluntară din data de 25 martie 2020, „nu fiindcă s-ar fi manifestat simptome specifice coronavirusului, starea de sănătate a comunității fiind bună, ci din motive de precauție și de responsabilitate pentru sănătatea celorlalți”.

Starea de sănătate a celor internați după testarea obștii este bună, aceștia fiind asimptomatici. În legătură cu internarea lor la Spitalul Județean din Suceava, mănăstirea precizează: „Am ales această variantă în urma recomandărilor DSP Suceava, deși Mănăstirea Putna dispune de condiții adecvate de izolare și îngrijire la domiciliu, conform posibilității oferite de lege”.

Starea de sănătate a celorlalți viețuitori este de asemenea bună, ei fiind monitorizați permanent de un părinte medic și un părinte asistent medical din obștea mănăstirii.

Identitatea celor internați nu va fi divulgată, conform Legii drepturilor pacientului și a Legii privind protecția datelor personale. Aceștia au dreptul de a nu fi fotografiați, filmați sau intervievați în incinta spitalului.

„Considerăm că respectarea intimității vieții noastre și a fiecărui om care suferă privațiuni ale vieții sale este o datorie civică a noastră, a tuturor, și un model de atitudine prin care vom putea depăși, cu toții, această criză”, se afirmă în comunicat.

„Rugăm pe Bunul Dumnezeu și pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul să ocrotească întreaga Românie și să dăruiască sănătate întregii lumi!”, încheie conducerea Mănăstirii Putna.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente