Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2018

Calendarul creștin-ortodox 2018, editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română, a fost tipărit în cinci formate la Tipografia Cărților Bisericești a Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și poate fi achiziționat din magazinele bisericești.

Formele în care este disponibil calendarul sunt: foaie de perete, agendă mică, agendă mare, spiră de perete și calendar de birou cu picior.

Calendarul bisericesc tip foaie de perete cuprinde calendaristica pentru anul 2018 și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit articolului 164 din Statutul pentru Organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Printre informațiile utile redate se numără: durata exactă a posturilor și indicarea celorlalte zile de post în 2018, zilele în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie (zile aliturgice) și zile cu Liturghie diferită în 2018, zilele în care nu se săvârșesc parastase în 2018, zilele în care nu se fac nunți în anii 2018 și 2019, alte zile și date mai importante, sărbători bisericești naționale, zile și sărbători legale în care nu se lucrează.

Dat fiind faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2018 drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, calendarul bisericesc tip foaie de perete editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română este ilustrat cu icoana Sfintei Treimi din Sala Europa Christiana, Palatul Patriarhiei.

Calendarul bisericesc tip agendă mică, publicat în formatul de bază (48 p.), cuprinde, în plus față de calendarul tip foaie de perete, Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Rugăciunile începătoare.

De asemenea această formă cuprinde și prezentarea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române și a componentelor Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de Presă al Patriarhiei Române).

Calendarul bisericesc tip agendă mare, publicat în formatul de bază (88 p.), cuprinde, în plus față de calendarul tip agendă mică, organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române și datele de contact ale Sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Calendarul bisericesc tip spiră cuprinde, pe lângă calendaristica pe anul 2018, 22 de imagini cu icoanele aflate în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală.

Calendarul de birou cu picior păstrează formatul din anii precedenți, caracterizat prin aspectul bine definit și utilitatea sa practică.


Calendarele pot fi achiziționate de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Doar calendarele publicate de eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române conțin calendaristica, rânduielile bisericești și informațiile privind posturile de peste an și zilele în care nu se fac nunți și parastase aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și aflate în uz în bisericile și mănăstirile din România.

Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Comentarii Facebook


Știri recente