Calea Luminii în Arhiepiscopia Târgoviștei

La Catedrala din Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei însoțit de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unor tineri din Comitetele de tineret parohial ale parohiilor din Municipiul Târgoviște, dar și a numeroși credincioși din istorica Cetate de Scaun munteană, a oficiat joi, 17 aprilie 2014, slujba Deniei din Joia Mare, la finalul căreia a debutat tradiționala manifestare intitulată Calea luminii, sub coordonarea cunoscutului artist plastic Mihai Șerbănescu.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinția Sa a ieșit pe treptele din fața Catedralei, împreună cu clericii slujitori, numeroși tineri și credincioși, unde a rostit un cuvânt de învățătură, și a deschis manifestarea aprinzând primele lumânări.

La manifestare au participat domnul Adrian ȚUȚUIANU, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Gabriel BORIGA, primarul Municipiului Târgoviște, precum și alți reprezentanți ai vieții publice locale.

În cuvântul său, rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a aprofundat sensul duhovnicesc al Săptămânii Patimilor, accentuând semnificația Joii Mari și sensul mântuitor al jertfei de pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru întreaga lume, dar și pentru fiecare credincios în parte. De asemenea, Înaltul Ierarh a explicat sensul spiritual al manifestării Calea luminii, evidențiind bogata simbolistică teologică a luminii și legătura acesteia cu jertfa Mântuitorului Hristos, Cel ce este Lumina lumii, care ne dăruiește fiecăruia dintre noi, harul mântuitor și lumina înțelegerii autentice a vieții și a lumii.

Prin intermediul demersului artistic, această tradițională manifestare târgovișteană, care are în centrul ei lumina, dorește să sprijine activitatea pastoral-misionară a Eparhiei noastre, lumina fiind un semn al încrederii, speranței și solidarității, dar mai ales simbolul creștin bine cunoscut al biruinței asupra răului, păcatului, întunericului și al morții, precum și al legăturii cu Mântuitorul Hristos, pururea dătătorul luminii celei adevărate.

Precizăm că manifestarea intitulată „Calea Luminii„, constă în aprinderea unui număr de lumânări similar cu numărul anilor ce au trecut de la începutul erei creștine, pe o distanță de aproximativ 1,5 km, din fața Catedralei Mitropolitane spre gara principală a orașului.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TRGOVIȘTEI

Comentarii Facebook


Știri recente