La Sfânta Liturghie oficiată duminică, imediat după ce a resfințit biserica Schitului nemțean Pocrov, Mitropolitul Teofan a vorbit despre dezbinarea existentă în lume care poate fi remediată numai prin împărtășirea tuturor din hrana spirituală supremă: Însuși Hristos.
„De la căderea în păcat a strămoșilor noștri Adam și Eva și, în mod special din clipa în care oamenii au zidit Turnul Babel, de atunci și până astăzi în omenire este foarte multă dezbinare, lipsă de unitate”.
„Popoare și limbi diferite, concepții de viață diferite; în sânul aceluiași popor precum al nostru oameni care se hrănesc unii din credință, alții din lipsa de credință, că și aceasta este o hrană, care aduce moarte sufletului, unii orientați spre o anumită direcție, alții spre alta”, a constatat ierarhul.
„Ca oamenii să aibă același cuget și aceeași înțelegere este necesar ca ei să se hrănească din aceeași hrană, să se adape din aceeași Apă Vie, să introducă în organismul lor același oxigen duhovnicesc”, a explicat Înaltpreasfinția Sa făcând referire la „Înmulțirea pâinilor” (Matei 14:14-22) când Hristos le spune ucenicilor: „Dați-le voi să mănânce!”.
„Sfinții Apostoli în Biserica Sa, urmați de episcopi, de preoți și de toți cei botezați în numele Sfintei Treimi sunt chemați să primească hrana cea vie pentru a trăi și în același timp să o dăruiască înfometaților și însetaților acestei lumi”.
„Această hrană pe care o primim de Dumnezeu prin Biserica Sa este în primul rând Hristos Domnul, «Calea, Adevărul și Viața», «Pâinea pogorâtă din cer», «Apa cea Vie», «Sarea pământului», «Lumina lumii». El este totul”, a subliniat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Cei care se regăsesc în legătură cu El sunt uniți unii cu alții și au același cuget și aceeași înțelegere. Cu Hristos împlinim totul. Viața ne este clară și limpede. Fără Hristos, ne aflăm în derută, în deznădejde, în lipsa sensului vieții”, a atras atenția Părintele Mitropolit.
Peste 1500 de pelerini au fost prezenți duminică la Pocrov.
Biserica Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț a fost resfințită de Mitropolitul Teofan împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în urma unor ample lucrări efectuate după incendiul din 2010 când chiliile schitului și unele anexe au fost mistuite de flăcări.
În cadrul slujbei, unul dintre viețuitorii schitului, ierodiaconul Onufrie Bunduc, a fost hirotonit ieromonah, iar egumenul așezământului, Ierom. Ambrozie Ghinescu a fost hirotesit protosinghel.
Cei prezenți la eveniment au avut prilejul să aducă cinstire moaştelor Sfântului Ierarh Pahomie care au fost descoperite în chip minunat în pronaosul bisericii în data de 9 septembrie 2013.
Foto credit: Constantin Ciofu