Byzanfest: Primul festival de scurtmetraj creștin ortodox din lume în mediul online

Primul festival de scurtmetraj creștin ortodox din lume în mediul online, intitulat sugestiv Byzanfest, se desfăşoară în perioada 21 iulie – 4 August 2019.

O inițiativă a organizaţiei online Transfigure Media, Byzanfest are ca scop prezentarea şi distribuirea celor mai bune filme de scurtmetraj ortodoxe din întreaga lume, la cerere și gratuit.

„Nou și inovator, un astfel de eveniment nu este limitat de constrângerile fizice ale festivalurilor tradiționale legate de un loc anume”, precizează Chris Vlahonasios, iniţiatorul evenimentului.

El afirmă că festivalul încurajează interactivitatea, astfel că spectatorii pot distribui materialele prin toate platformele sociale.

La ediţia din acest an au fost nominalizate 12 scurtmetraje realizate de regizori ortodocşi din Australia, Grecia, SUA, Canada, Georgia, România şi Serbia.

„Festivalul prezintă filme care reflectă credința, cultura și valorile creștine ortodoxe, precum și creativitatea artistică”, a declarat Chris Vlahonasios, iniţiatorul festivalului.

Dintre aceste scurtmetraje fac parte şi trei filme produse de doi regizori români: Andrei Russu şi Dinu Cristian.

Andrei Russu participă cu „Realizarea icoanelor ortodoxe pe lemn” şi „Sanctuarul părintelui Nicolae Tănase pentru cei răniţi”.

Dinu Cristian prezintă un documentar intitulat „Sub aripile Arhanghelului”.

Unul dintre cele mai interesante scurtmetraje din cadrul festivalului este cel al tânărului de Jakov Popov din Serbia, în vârstă de 14 ani, care prezintă filmul „Tronul Sfântului Sava”.

„Cel mai bun mod de a descrie unele dintre aceste filme este prin cuvintele teologie cinematografică”, a spus Chris Vlahonasios.

Filmele sunt disponibile online şi vor fi prezentate în cadrul unor proiecţii la mai multe biserici din Arhiepiscopia Greacă a Australiei (detalii pe website-ul festivalului)

Fondurile strânse în urma acestui festival vor fi direcţionate în vederea finanţării micilor proiecte individuale de film ortodox.

Agenţia de ştiri Basilica este partener de comunicare al festivalului Byzanfest.

Foto credit: Byzanfest

Comentarii Facebook


Știri recente