Buzău | Trei ierarhi au sfinţit noua biserică din Lopătari

Sfinţire Buzău 3

Duminică, 22 octombrie 2017, a fost o zi istorică pentru Parohia Lopătari, județul Buzău. După 17 ani de trudă, credincioșii comunității de pe Valea Slănicului au participat la târnosirea noii lor biserici. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

În continuare, cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în lăcașul de cult recent târnosit, cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.

Tot în această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat cu aghiasmă şi cu untdelemn sfinţit casa praznicală a parohiei, în care va funcţiona un centru social, informează site-ul oficial al Eparhiei.

La slujbele religioase au participat autorități locale și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Omilia la Duminica a 23-a după Rusalii a fost rostită de Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion, care a explicat pericopa evanghelică a vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a explicat rânduiala sfinţirii unei biserici şi importanţa acesteia pentru comunitatea credincioşilor. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că, în comuna Lopătari, biserica, şcoala şi dispensarul se află în acelaşi perimetru, fiind despărţite de doar câţiva metri:

Această biserică, pe lângă faptul că este construită aşa cum cer toate rânduielile învăţăturii de credinţă, rânduielile vieţii liturgice şi rânduielile artei creştine, mai are o particularitate, constând în aceea că, într-o vecinătate de doar câţiva metri, se unește cu tot ceea ce este esenţial în educaţie şi în sănătate pentru viaţa creştinului de rând: şcoala şi cabinetul medical. Iar în partea de sud, această biserică are un alt «braţ» al iubirii de oameni – noul centru social-filantropic, a spus Arhipăstorul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evocat personalitatea preotului martir Gheorghe Dragomirescu, unul dintre apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului, amintit şi în Actul de sfinţire elaborat cu acest prilej. Pentru cinstirea memoriei sale, Înaltpreasfinţia Sa a acordat Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” presbiterei Ecaterina Dragomirescu, văduva preotului Gheorghe.

De asemenea, Chiriarhul Eparhiei Buzăului şi Vrancei i-a invitat pe credincioşii comunei Lopătari să răspundă la chemarea clopotului ce vesteşte săvârşirea slujbelor în noua biserică şi să participe în număr cât mai mare la rânduielile liturgice:

A fost ridicată o biserică deosebit de frumoasă, o adevărată catedrală, pe care această vale a Slănicului, comuna Lopătari şi împrejurimile o meritau. De acum rămâne ca această biserică, împodobită cu un preafrumos veşmânt liturgic, însufleţită prin slujba de târnosire, să fie înfrumuseţată, în fiecare duminică şi sărbătoare, cu prezenţa dumneavoastră, a credincioşilor. Glasul clopotelor vă va da de ştire ori de câte ori urmează să se săvârşească Sfânta Liturghie şi alte slujbe bisericeşti. Prin glasul clopotelor, Hristos vă invită la întâlnirea cu El, cu Maica Domnului şi cu sfinţii, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.

Preotul paroh Alexandru Dieaconu a oferit celor trei arhierei, din partea Consiliului şi a Comitetului parohial, câte o icoană pictată pe lemn. În cuvântul de mulţumire rostit la final, părintele Dieaconu a prezentat un scurt istoric al lucrărilor de zidire a bisericii noi din comuna Lopătari, amintind pe cei care l-au sprijinit în toţi aceşti ani.


Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost aşezată, în data de 27 octombrie 2000, de  Arhiepiscopul Epifanie Norocel şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. Astfel, s-a împlinit dorinţa preotului martir Gheorghe Dragomirescu, părintele duhovnicesc al credincioşilor din Lopătari, precum şi a bunei creştine Rada Crăciun, mama arhiereului Casian, aceea de a se zidi o biserică nouă şi mai încăpătoare decât sfântul lăcaş istoric, aflat în cimitirul satului.

Biserica a fost construită din temelie între anii 2001-2016, prin contribuţia substanţială a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…