Buzău | Conferință dedicată lui Mircea Vulcănescu și lansare de carte la Catedrala Arhiepiscopală

La Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău a avut loc sâmbătă, 25 martie 2017, conferința cu tema Chipuri de mărturisitori ai credinței: Mircea Vulcănescu. Conferința a fost susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București.

M-am gândit că este important să conturăm, în această seară, un chip de mărturisitor creștin, întrucât, așa cum voi încerca să demonstrez, Mircea Vulcănescu trebuie rânduit cu cinste în ceata mărturisitorilor creștini. Nici un român să nu uite vreodată că Mircea Vulcănescu a murit ca un martir, pentru simplul motiv că a fost ctitor de gândire românească. El nu reprezintă doar un model, ci este întruparea României integrale, a românilor, a spus părintele conferențiar.

În continuare, IPS Ciprian a subliniat: Vreau să îi mulțumesc Părintelui Profesor Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie din București, dar fiu al Eparhiei noastre, pentru că este vrâncean de origine, absolvent al Seminarului Teologic din Buzău și profesor de Teologie Dogmatică la această școală. A venit în calitate de conferențiar, pentru a evoca personalitatea duhovnicească și culturală a uneia dintre cele mai marcante persoane din vremea regimului comunist, care s-a opus ideologiei totalitariste, prin trăirea autentică a credinței creștine.

Mai departe, a avut loc un eveniment cultural și anume, lansarea volumului de poezie La Porțile Sublimului, scris de Pr. Alexandru Pripon, secretar eparhial, și apărut în cadrul Editurii Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Pr. Conf. Gheorghe Holbea, care a redactat și cuvântul introductiv, a prezentat publicului lucrarea menționată, după care a urmat un moment artistic: doi elevi seminariști au recitat câteva dintre poemele incluse în volum.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de felicitare și îndemn adresat autorului.

Evenimentul de la Buzău, organizat de Sectorul Cultural, face parte din seria de manifestări programate în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ca urmare a proclamării anului 2017 drept Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente