Bustul lui Radu Stanca a fost sfințit de IPS Laurențiu. „Îl binecuvântăm pe maestrul nostru”

Bustul dramaturgului, poetului, regizorului și eseistului Radu Stanca a fost sfințit miercuri, 23 decembrie, de Mitropolitul Laurențiu, informează Mitropolia Ardealului.

Bustul din bronz al maestrului Radu Stanca a fost amplasat în parcul din fața Teatrului Național din Sibiu, care îi poartă numele.

„Ne bucurăm de sprijinul prietenilor care ne-au susținut, pornind de la domnul Tușineanu, care a dorit să doneze această lucrare, la Primăria din Sibiu și le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în acest an atât de greu, pentru a putea să aducem acest semn al luminii înaintea Nașterii Domnului”, a spus actorul Constantin Chiriac, director general Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

„Astăzi am săvârșit un gest al libertății înalte și creatoare, al recunoștinței. Suntem datori cu toții urbei noastre și înaintașilor noștri, pentru ca viitorul să fie unul pe măsura celor care l-au fundamentat, l-au temeinicit”, a spus IPS Laurențiu la eveniment.

„Îl binecuvântăm pe maestrul nostru, directorul teatrului din Sibiu, pentru toate inițiativele sale și pe toți cei implicați în această activitate și de aceea am venit cu drag să stăm câteva clipe împreună”.

Totodată, ierarhul a urat celor prezenți sărbători fericite și un an nou binecuvântat cu încredere.

„Să încercăm să lăsăm frica, teama, grijile care ne depășesc cu totul și să lăsăm o rază de lumină să pătrundă în sufletul nostru, o speranță care vine numai de sus!”, a îndemnat Părintele Mitropolit.

Bustul este opera artistului Ioan Cândea, donată de ing. Ioan Tușinean în numele Fundației I.C.M.J.- I.A.C.M. – Construcții S.A. Sibiu.

Bustul lui Radu Stanca. Foto credit: Mitropolia Ardealului

Radu Stanca (1920-1962) a fost un poet, dramaturg și regizor, precum și una dintre figurile marcante ale Cercului Literar de la Sibiu. A terminat în 1942 studiile Facultății de Litere și Filologie, din cadrul Universității Regele Ferdinand, Cluj-Napoca, pentru ca imediat după să se refugieze în Sibiu.

Perioada pe care a petrecut-o aici este marcată, pe de o parte, de ființarea Cercului Literar de la Sibiu, pe care Radu Stanca îl patronează alături de alte nume importante ale epocii sale (Ștefan Aug. Doinaș, Ion Negoițescu, I.D. Sârbu, Cornel Regman etc.), iar, pe de altă parte, de activitatea sa de actor și regizor al Teatrului din Sibiu – același teatru care, câteva decenii mai târziu, îi va purta numele.

Adept al unei poezii „pure”, baladești și histrionice, precum și al unui teatru poetic inspirat din marile mituri ale umanității, Radu Stanca rămâne în conștiința posterității drept unul dintre creatorii emblematici pentru viața literară și artistică românească a secolului trecut.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente