Bursele de studiu acordate de Protopopiatul Ortodox Român din Orăștie

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, la inițiativa preoților din Protopopiatul Ortodox Român Orăștie, în anul în care se împlinesc 160 de ani de la nașterea marelui transilvănean Ioan Mihu, se înființează bursa de studiu care îi poartă numele („Dr. Ioan Mihu”) pentru elevii de liceu, constând din două burse acordate lunar în cuantum de 200 de lei fiecare. Banii provin în principal din donațiile lunare ale preoților din Protopopiatul Ortodox Român din Orăștie și sunt distribuiți după un regulament de către comisia alcătuită din: PC Protopop Narcis Terchet, președinte, PC Preot Gabriel Valeriu Basa, inspector de Religie, PC Preot Florin Oltean, PC Preot Ionel Scânteie și PC Diacon Alexandru Oltean, secretar al protopopiatului.

Ca urmare a solicitărilor făcute în școli de către profesorii de Religie, au fost depuse la Oficiul Protopopesc spre analiză 9 dosare și a fost acordat următorul punctaj: Albu Alin Nicolae – 5 puncte; Bota Manuela Maria – 10 puncte; Domnescu Alicia – 9 puncte; Guțu Răzvan – 7, 5 puncte; Jarda Simona Daniela Maria – 6, 5 puncte; Magdaș Daniela Andreea – 2, 5 puncte; Mezei Izolda – 12 puncte; Pârvu Lavinia Maria – 6, 5 puncte; Spanachi Denisa – 3, 5 puncte. Criteriile de acordare a punctajului au fost: numărul membrilor de familie, venitul pe fiecare membru și punctaj suplimentar în cazul celor care locuiesc fără părinți din diferite motive. Pentru că este o bursă de studiu, criteriul de eligibilitate a fost ca media semestrială să fie peste 9, 50. Ca urmare, beneficiarele burselor pe semestrul al doilea din anul școlar 2013-2014 sunt: Mezei Izolda (cl. a XII-a, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus”, Orăștie) și Bota Manuela Maria (cl .a X-a F, Colegiul Național „Aurel Vlaicu”, Orăștie), cărora le dorim mult succes în studiu!

„Ne dorim ca această bursă să se extindă și să devină din ce în ce mai consistentă dar aceasta se poate face doar cu ajutorul Dumneavoastră. De aceea, pe această cale, adresăm tuturor credincioșilor din Protopopiatul Orăștie invitația de a contribui, din puținul lor pentru fondul bursei, pentru ca tinerii noștri care se străduiesc la învățătură și care nu au posibilități materiale mari să poată să-și continue în condiții optime studiile. Investiția în om, chipul lui Dumnezeu și încununarea creației, este cea mai fericită investiție, pentru că ea are valoare veșnică!”, a precizat pr. protopop Narcis Terchet

De asemenea, părintele protopop a prezentat câteva informații despre dr. Ioan Mihu: „Orăștia și zona înconjurătoare sunt recunoscute nu numai pentru pitorescul lor ci, mai ales, prin personalitățile pe care le-au dat țării noastre. De altfel, municipiul Orăștie ocupă un loc binemeritat în salba de locuri cu profil cultural și de spiritualitate românească. Un moment important a fost și cel al activității avocatului dr. Ioan Mihu (17.10.1854, Vinerea-02.07.1927, Orăștie), luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, inițiator și director al Băncii „Ardeleana”, susținător al culturii românești. Datorită înființării mai multor societăți culturale românești în Orăștie și susținerii financiare a lor, dr. Ioan Mihu este numit de către academicianul Silviu Dragomir, „mecena” culturii din Orăștia sfârșitului de secol XIX și începutul celui următor. Se implică în înființarea azilelor de copii fără discriminare etnică și de confesiune, și dorește foarte mult crearea în Orăștie a unui modus vivendi între români, sași și unguri. Se implică în structurile de conducere ale Bisericii Ortodoxe din Transilvania, fiind președinte al comitetului parohial din Orăștie, membru al Sinodului arhiedecezan al românilor ortodocși din Transilvania și Banat și asesor al Consistorului bisericesc din Sibiu. Din nefericire, în zilele noastre, spațiul socio-cultural este mai tulbure ca niciodată, tineretul fiind descurajat să urmeze un program educațional performant și, astfel, elitele iau drumul străinătății din lipsa unui context socio-economic atractiv. Astfel, ajungem să ne sărăcim țara de cea mai mare comoară – potențialul uman”.

Comentarii Facebook


Știri recente