Bucurie în comunitatea românilor din Torino

Românii ortodocși din Torino au fost în sărbătoare, ziua de 17 martie având o dublă semnificație pentru ei. Au sărbătorit 150 de ani de la înființarea Italiei, dar și ziua în care s-a constituit filiala din Torino a primei asociații religioase românești de caritate din Italia, ‘San Lorenzo dei romeni’, informează „Ziarul Lumina”.

Asociația ‘San Lorenzo dei romeni’ a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și-a deschis o filială și în orașul italian Torino, urmând ca această instituție a Bisericii să desfășoare activități social-filantropice pentru cei care au nevoie de sprijin, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Prin această inițiativă a Parohiei ‘Sfânta Cruce’ din Torino, al cărei paroh este părintele Lucian Roșu, s-a creat posibilitatea existenței unui cadru organizat de ajutorare, prin ascultarea problemelor persoanelor române, și nu numai, aflate în dificultate, îndrumarea și consilierea lor în rezolvarea unor situații dificile prin orientarea către instituțiile italiene abilitate, și atunci când situația o impune, ajutorarea materială cu pachete alimentare de primă necesitate.

Acest centru de asistență a persoanelor în dificultate nu s-ar fi putut deschide dacă nu ar fi beneficiat de adeziunea și susținerea unui grup consistent de voluntari români, persoane care în trecut au beneficiat de susținerea asociațiilor de voluntariat italiene și care după integrarea lor în societatea torineză au hotărât să ajute, în baza posibilităților de timp și profesionale. De asemenea, din acest centru fac parte și concetățeni care solicită ajutor Bisericii Ortodoxe Române.

Cursuri pentru formarea voluntarilor

Pentru formarea voluntarilor au fost organizate cursuri de către persoane cu experiență din cadrul unor asociații importante de voluntariat italienești, precum Grupul ‘Abele’ și ‘Asociația Franz Fanon’ din Torino.

Activitatea de formare a voluntarilor a început în data de 27 ianuarie a acestui an și s-a desfășurat până la data constituirii filialei, având loc o întâlnire săptămânală de două ore în care se abordau problematici specifice activității de ajutorare și voluntariat.

În data de 17 martie, la sediul Parohiei ‘Sfânta Cruce’ din Torino, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia, și în prezența membrilor fondatori a fost ales consiliul de conducere al filialei nou-constituite.

Astfel, președinte este Mihaela Marcu, vicepreședinte, Cristian Igescu, secretar, Vasile Ungureanu, iar consilieri, Elena Igescu și Lucian Roșu.

Întâlnirea din acea zi a fost începută cu o rugăciune de binecuvântare a lucrării începute, pusă în slujba iubirii de oamenii.

Membrii fondatori ai asociației sunt: Ana Bighiu, Silvia Buzilă, Ștefania Ciuchi, Adela Drăgan, Natalia Elinoiu, Mariana Focșăneanu, Cosmin Ghircoiaș, Claudiu Gîță, Elena Igescu, Cristian Igescu, Mihaela Marcu, Rodica Manciu, Mihai Mogoșescu, Violeta Pavel, Lucica Pîrvan, Petronela Olari, Maria Sălăgean, Vasile Ungurean, Grigore Zaremba, Giorgia Munteanu, părintele Gabriel Burcescu și părintele Lucian Roșu.

Asociația ‘San Lorenzo dei romeni’ derulează mai multe acțiuni sociale și filantropice pentru cei care au nevoie, atât cu tinerii, cât și cu persoanele vârstnice.

Comentarii Facebook


Știri recente