Bucurie duhovnicească pentru seminariştii bucureşteni

Biserica Ortodoxă s-a aflat în prima săptămână a Postului Mare. În tradiţia seminariilor teologice prima săptămână din Postul Păresimilor este dedicată în mod deosebit activităţilor duhovniceşti. Elevii participă la slujbe, se spovedesc şi se împărtăşesc, organizează conferinţe şi discuţii pe teme de spiritualitate.

Elevii seminarişti bucureşteni au primit Taina Sfintei Euharistii

Ca în fiecare an, la finalul primei săptămâni din Postul Sfintelor Paști, elevii Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti care au primit dezlegare de la preotul duhovnic s-au împărtăşit astăzi, 28 februarie, cu trupul şi sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Bucuria duhovnicească a primirii Sfintei Euharistii fost sporită de prezența în mijlocul elevilor și profesorilor a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii Radu Vodă. Din soborul slujitor a făcut parte pr. Ionuţ Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic din Bucureşti, preoţi profesori ai instituţiei de învăţământ, precum şi preoţi din obştea Mănăstirii Radu Vodă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Seminarului Teologic din Bucureşti condus de Arhidiac. Prof. Răzvan Ştefan.

Euharistia este cea mai mare răsplată pe care o poate primi omul

La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat elevilor seminarişti un scurt cuvânt de învăţătură evidenţiind importanţa acestui moment al primirii Sfintei Euharistii. Preasfinţia Sa i-a îndemnat ca întotdeauna să se apropie de Sfânta Împărtăşanie cu foarte multă smerenie şi cu foarte multă evlavie.

„Dragi elevi acest moment al cuminecării cu Sfintele Taine este cel mai important din viaţa unei persoane. Fie că este elev al Seminarului Teologic din Bucureşti sau al altei şcoli de teologie, fie că este simplu credincios, Euharistia este cea mai mare răsplată pe care o poate primi omul şi dacă ar fi să apreciem cu sinceritate nimeni dintre noi nu este vrednic să se împărtăşească cu Sfintele Taine, poate doar pruncii care nu au nici un pic de răutate în inima lor. De aceea, ori de câte ori venim la Sfânta Împărtăşanie, pe orice treaptă ne-am afla noi, trebuie să ne apropiem cu foarte multă smerenie şi cu foarte multă evlavie. Doar cei care se apropie cu smerenie recunoscându-şi greşelile, recunoscându-şi limitele pot fi primiţi de Dumnezeu. Să faceţi acest lucru cu foarte multă evlavie şi acum când sunteţi învăţăcei într-ale teologiei, dar şi mai târziu când veţi fi slujitori ai Sfântului Altar”, a spus Preasfinţia Sa.

Rugăciunea, smerenia şi cuminţenia

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a spus celor prezenţi că cele mai importante calităţi şi preocupări ale unui elev seminarist, ale unui teolog sunt: rugăciunea, smerenia şi cuminţenia: „Dacă un elev seminarist are aceste calităţi le poate dobândi şi pe celelalte. Dacă are doar ştiinţa de carte, dar nu are dragostea faţă de rugăciune, faţă de Liturghie, dacă nu are bun simţ, frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni, degeaba are ştiinţă de carte. Să îl rugăm pe Dumnezeu ca să se sălăşluiască în inimile noastre şi ori de câte ori ne cuminecăm cu Sfintele Taine să avem bucuria întâlnirii cu El. Există mai multe moduri în care ne întâlnim cu Mântuitorul Iisus Hristos, nu exclusiv prin Euharistie, ci şi prin rugăciune, şi prin participarea la Sfânta Liturghie, prin citirea cărţilor care vorbesc despre El; sunt mai multe căi de întâlnire cu El, sigur cea mai deplină, cea mai importantă care rămâne înaintea tuturor este Euharistia.

Momentele liturgice au încununat astfel prima săptămână a Postului mare, numită și „duhovnicească”, o săptămână a sufletului și a pocăinței, o săptămână în care elevii seminariști au participat, alături de profesorii lor, la programul liturgic specific acestei perioade ziditoare de suflet.

Comentarii Facebook


Știri recente