Bucurie duhovnicească pentru credincioşii parohiei prahovene Poiana Copăceni

Credincioşii nou înfiinţatei parohii prahovene Poiana Copăceni au trăit marţi, 14 iulie 2015, momente de mare bucurie duhovnicească, deoarece pentru prima dată în istoria localităţii aici se va construi un locaş de cult. Astăzi s-a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica ce va fi ocrotită de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. În prezent, până la finalizarea construcţiei lăcaşului de cult, s-a amenajat un spaţiu de slujire într-o fostă casă din această localitate.

Piatră de temelie pentru un locaş de cult în parohia Poiana Copăceni

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a oficiat marţi, 14 iulie 2015 slujba punerii pietrei de temelie pentru lăcaşul de cult din parohia Poiana Copăceni, jud. Prahova. Din soborul slujitor au făcut parte preacuviosul părinte arhim. Veniamin Goreanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protoiereu Florin Boţârcă al Protopopiatului Vălenii de Munte, preoţi şi diaconi.

După cum aflăm de la părintele consilier administrativ Veniamin Goreanu, la solicitarea credincioşilor din localitatea Poiana Copăceni (care face parte din comuna Gura Vitioarei) s-a înfiinţat în acest sat o nouă parohie pentru a răspunde nevoilor credincioşilor din această localitate.

„La solicitarea credincioşilor din această parohie şi a domnului primar Jean Tirihon, urmare recomandării părintelui protopop Florin Boţîrcă de la Protoieria Vălenii de Munte, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat înfiinţarea unei noi parohii, după ce mai întâi s-a identificat un teren care a fost donat de către primăria localităţii pentru construirea noii biserici. Astăzi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru a se putea începe lucrările de zidire a noului sfânt locaş. La acest eveniment au participat părintele protopop Florin Boţîrcă şi mai mulţi preoţi din Protoieria Vălenii de Munte”, a precizat părintele arhim. Veniamin Goreanu.

Biserica – locul în care ne sfinţim sufletele

În cuvântul de învăţătură adresat la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat importanţa construirii unui locaş de cult şi a îndemnat pe credincioşii parohiei să fie alături de părintele paroh în lucrarea acestuia de înălţare a lăcaşului de cult.

„Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit celor prezenţi despre importanţa zidirii unui lăcaş de cult, despre faptul că Biserica este locul în care noi înălţăm rugăciuni lui Dumnezeu, în care noi venim ca să ne sfinţim sufletele, să ne apropiem de Dumnezeu şi pe de altă parte locul în care Dumnezeu se coboară spre noi şi vine ca să aline viaţa noastră. Preasfinţia Sa l-a felicitat pe domnul primar şi a îndemnat pe toţi credincioşii să construiască această biserică arătând că binefăcătorii şi ctitorii sunt totdeauna pomeniţi în cadrul sfintelor slujbe atât timp cât dăinuie biserica care se va zidi. În final, preacucernicul părinte protopop Florin Boţârcă a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi Preasfinţiei Sale pentru că a venit astăzi să pună piatra de temelie şi totodată pentru că s-a împlinit de mult un gând mult dorit al credincioşilor din localitatea Poiana Copăceni. De asemenea, domnul primar Jean Tirihon a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei şi ne-a asigurat că se va implica atât personal dumnealui, cât şi Primăria pe care o conduce la zidirea acestei sfinte biserici”, a mai spus părintele arhim. Veniamin Goreanu.

Ridicarea unui locaş de cult – o chemare nu tocmai uşoară, dar cu atât mai bineplăcută înaintea lui Dumnezeu

Părintele paroh de la Poiana Copăceni are o chemare nu tocmai uşoară, dar cu atât mai bineplăcută înaintea lui Dumnezeu de a se implica în ridicarea lăcaşului de cult închinat Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, după cum ne-a transmis părintele protoiereu Florin Boţîrcă.

„La nou înfiinţata parohie Poiana Copăceni din Protoieria Vălenii de Munte, al cărui loc de biserică a fost sfinţit astăzi prin delegarea de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, slujeşte părintele Marius Barcea nou numit în parohia nou înfiinţată care are ca datorie şi misiune, împreună cu Consiliul Parohial, împreună cu noi – protoieria Vălenii de Munte – şi sprijinit de primăria din localitate de a ridica biserica închinată Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca. Pentru părintele nou hirotonit Marius Barcea este o chemare şi o sarcină nu tocmai uşoară, dar cu atât mai bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, însă nădăjduim că tinereţea şi puterea părintelui, cu experienţa celorlalţi, cu ajutorul Preasfintei Treimi, cu ajutorul administraţiei locale, cu ajutorul tuturor credincioşilor să înălţăm cât de curând o biserică în parohia Poiana Copăceni, mai ales că în acest sat nu a fost niciodată o biserică. De aceea, prin sosirea în mijlocul nostru a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul împreună cu părintele consilier Veniamin Goreanu a fost prilej de mare bucurie pentru noi, dar în mod special pentru credincioşii aceştia care îşi văd dorinţa şi visul lor de ani şi ani pus început bun prin punerea pietrei de temelie”, a precizat părintele protoiereu Florin Boţîrcă.

Poiana Copăceni este o localitate încomuna Gura Vitioarei,județul Prahova. Se află la o distanță de 5km față de oraşul Vălenii de Munte.

Comentarii Facebook


Știri recente