Peste o mie de credincioși au participat în ziua de pomenire a Sf. Atanasie Atonitul la slujba de hram de la biserica din comuna Balcani Marginea, Județul Bacău, singura biserică din Eparhia Romanului și Bacăului ce poartă numele Sfântului din Muntele Athos, potrivit epr.ro.
Frumoasa biserică de lemn din parohia „Schitu Frumoasa”, protopopiatul Moinești, al cărei ocrotitor este Sf. Atanasie a fost construită la inițiativa părintelui Nicolae Pântea și a fost sfințită în anul 2008 de către Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Presfințitul Sebastian al Episcopiei Slatinei și Romanaților.
Ziua hramului acestei biserici adună în rugăciune, an de an, creștini și slujitori ai sfintelor altare care au evlavie față de sfinții Bisericii și față de acest sfânt, în mod special. Devenită deja o tradiție, la invitația Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către distinși ierahi ai Ortodoxiei românești. Anul acesta, la acest eveniment liturgic și duhovnicesc, au fost prezenți Preasfințitul Sebastian al Episcopiei Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Andrei Făgărășanu al Episcopiei Sibiului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cărora li s-a adăugat un sobor de preoți și diaconi din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Sebastian al Episcopiei Slatinei și Romanaților a evidențiat istoria vieții acestui mare sfânt născut în deceniul al II-lea al secolului al X-lea, la Trapezunt, precum și viața pe care acesta a trăit-o în Muntele Atos și efortul său neobosit de reorganizare a vieții duhovnicești athonite prin înnoirile aduse de el și cuprinse în așa numitul „Kanonikon”, păstrate până astăzi în Sfântul Munte. De asemenea, în cuvântul său, ierarhul a evidențiat virtuțile ce au caracterizat viața sfântului și a îndemnat pe cei prezenți să-i urmeze exemplul.
După ce preoți și credincioși s-au împărtașit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, cei prezenți au avut ocazia de a se închina și la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului adusă aici în mod special pentru acest eveniment din Ucraina. Răspunsurile la strană au fost date de corala „Filomelos” de la Onesti dirijată de precucernicul părinte Cautiș Petrică. La final, un moment deosebit al acestei întâlniri de suflet în rugăciune liturgică euharistică la hramul bisericii l-a constituit oferirea a peste o mie de pachete cu hrană pelerinilor veniți aici atât din Eparhie Romanului, cât și din alte zone ale țării.