Bucurie duhovnicească la Catedrala din Râmnic

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat sâmbătă, 2 august, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba de hirotonie întru preot a monahului Valerian de la Mănăstirea Pătrunsa, informează Ziarul Lumina.

Slujba de hirotonie a părintelui Valerian a fost prilej de bucurie pentru foarte mulți oameni, care au ținut să-i fie alături la acest moment de revărsare a harului dumnezeiesc, între ei numărându-se preoți, teologi, monahi, mai mulți actori consacrați, precum Manuela Hărăbor, Claudiu Bleonț, Tomi Cristin, Gabriela Iacob, Magda Catone, Iulia Lazăr, Rareș Ioan Stoica și alte personalități culturale: academicianul Sorin Dumitrescu, regizorii Chris Simion și Iulian Capsali, jurnalista Mariana Borloveanu, poeții Florin și Diana Caragiu ș.a.

Părintele Valerian (n. 1951) este nimeni altul decât fostul actor Dragoș Pâslaru, unul dintre cei mai talentați și îndrăgiți actori români, cunoscut prin rolurile interpretate vreme de aproape două decenii în filme, pe scena Teatrului Nottara, cât și pe multe alte scene din țară.

Un rol, interpretat magistral, care a prefigurat cursul vieții sale de mai târziu, a fost cel al tânărului Alioșa din Frații Karamazov, de F. Dostoievski. După zilele sângeroase ale revoluției din 1989 și frământările sociale care au urmat, părintele Valerian a luat atitudine în mod public împotriva abuzurilor și corupției noii conduceri. Pe când participa la un protest organizat în Piața Universității în zilele de 13-15 iunie 1990, a fost bătut în mod sălbatic de mineri, ajungând în comă la Spitalul de Urgență din București.

Revenind în chip minunat din pragul morții, în perioada ce a urmat a resimțit tot mai viu chemarea spre o viață închinată lui Dumnezeu, închinoviindu-se la Mănăstirea Frăsinei în același an. Ulterior, a refuzat să depună mărturie împotriva celor care l-au maltratat, spunând: „Am luat coarnele plugului dumnezeiesc și sufletul meu a iertat tot”.

În Mănăstirea Frăsinei a fost ucenic de chilie al cuviosului Ghelasie, un renumit duhovnic, care i-a călăuzit pașii și l-a ajutat să sporească pe calea cea strâmtă a vieții însuflețite de dorul dumnezeiesc. După trecerea la Domnul a duhovnicului său, s-a mutat la Mănăstirea Pătrunsa. În ultimii ani a pustnicit în apropierea mănăstirii, cu binecuvântarea duhovnicului său, părintele stareț Varsanufie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…