Bucurie duhovnicească în Parohia Adalin, din Episcopia Sălajului

Duminică, 24 august 2014, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Adalin, Protopopiatul Zalău, după cum ne-a transmis Arhid. Adrian Onica. Cu acest prilej Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările de pictură efectuate la locașul de cult. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, alături de Preasfinția Sa slujind un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Gloria Dei de la biserica Sfântul Arhidiacon Ștefan din Zalău, cor aflat sub bagheta Doamnei Profesor Maria Porumb.

Satul Adalin a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1733, sub numele de Adalinul. În anul 1901 a fost adusă în acest sat o biserică de lemn din satul Borșa, județul Cluj. Începuturile acestei bisericuțe merg până înainte de anul 1787 și deși nu se află pe noua listă a monumentelor istorice, ea este un martor viu de cultură și istorie ardeleană. Inițial această biserică a fost ridicată în localitatea sălăjeană Stoboru, unde funcționa ca și biserică de mănăstire. În 1787 aceasta a fost demolată în urma decretului împăratului Iosif al II-lea, când au fost închise majoritatea așezămintelor monahale din Imperiul Habsburgic. Demolarea bisericii mănăstirii nu a condus însă la dispariția construcției. Conform tradiției păstrate în Stoboru, biserica a fost dăruită credincioșilor din Borșa, unde a fost reconstruită și repictată chiar de către ctitorul ei Urs Broină, iobag din Stoboru. La începutul secolului XX ea a fost mutată în satul Adalin, unde a slujit nevoilor spirituale ale credincioșilor până în anul 2009 când a fost finalizată ridicarea bisericii noi a satului.

Lucrările la biserica nouă, ce are ca ocrotitori pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, au demarat în urmă cu 10 ani, în anul 2004. În anul 2009 Preasfințitul Părinte Petroniu a târnosit locașul de cult cu toate că biserica nu era pictată încă. Târnosirea bisericii s-a făcut la rugămintea credincioșilor satului, care marea majoritate fiind persoane vârsnice, au dorit să apuce și ei ziua sfințirii bisericii. Din anul 2010 au demarat lucrările de pictare a locașului de cult, lucrări care au fost finalizate în decursul acestui an. Toate aceste lucrări de ridicare, pictare și înzestare a locașului de cult cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe au fost coordonate de către Preacucernicul Părinte paroh Petrică Victor și posibile prin dărnicia și jertfelnicia celor 40 de familii de credincioși ai satului și a altor binefăcători.

Comentarii Facebook


Știri recente