Bucuria vindecării: Medici și foști pacienți au vorbit despre știință și credință la Paraclisul Catedralei Naționale

La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-a desfășurat luni Conferința „Bucuria vindecării. Știință și credință”. Au participat medici, teologi și foști pacienți oncologici din comunitatea Paraclisului Catedralei Naționale. Aceștia au vorbit despre contribuția credinței la procesul de vindecare.

Părintele Patriarh Daniel l-a delegat la eveniment pe Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, prin care a transmis un mesaj de binecuvântare și de apreciere pentru eforturile voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale și ale echipei proiectului „Bucuria vindecării”, care face legătura între pacienți, credință și medici.

Coordonatoarea proiectului, Cătălina Lițu, fost pacient oncologic, a mărturisit că a găsit în credință și în rugăciune puterea de a învinge boala.

Medicul Irinel Popescu a vorbit despre nevoia ca atât pacientul, cât și medicul să aibă credință în Dumnezeu. În orice act medical, între gestul medicului curant și vindecarea efectivă există o etapă în care Dumnezeu lucrează pentru vindecarea pacientului, a spus el.

De aceea, majoritatea medicilor se roagă înainte de operație, atât pentru vindecarea și sănătatea pacientului, cât și pentru reușita operației, a adăugat chirurgul.

Dr. Anca Colita, managerul Institutului Clinic Fundeni, a vorbit despre credința devenită „colac de salvare” pentru părinții copiilor bolnavi de cancer pe care îi tratează. În multe cazuri credința și rugăciunea au ajutat la fortificarea organismului în lupta cu boala, a confirmat ea.

Dr. Dumitru Constantin Dulcan a prezentat cercetări științifice care au demonstrat importanța rugăciunii și credinței în procesul de vindecare. El a vorbit despre factorul psihologic și atitudinile care pot afecta negativ imunitatea și pe care Biserica ne îndeamnă să le evităm: îndoiala, ura, răutatea, supărarea.

Adrian Nicolae Lemeni, cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a prezentat perspectiva teologică despre suferință și boală.

Adevărata vindecare trebuie să vizeze omul în integralitatea lui, suflet și trup, a spus Adrian Lemeni.

Din perspectivă creștină, suferința are și un caracter pedagogic, a adăugat el. Iar creștinul confruntat cu boala are nevoie să-și schimbe atitudinea prin credință. Când suferința împiedică rugăciunea, însăși răbdarea devine rugăciune, a mai spus șeful școlii doctorale a Facultății de Teologie din Capitală.

La final, dr. Lucia Bubulac și-a prezentat cartea „Stres, emoții, depresie, cancer”, care explică în ce fel afectează fiecare organ anumite stări de spirit negative.

Conferința s-a încheiat cu mărturiile unor paciente care au învins cancerul prin credință și rugăciune, cu sprijinul echipei proiectului „Bucuria vindecării”, și cu un concert de colinde susținut de beneficiarii proiectului.

Proiectul „Bucuria vindecării” s-a născut din nevoia practică generată de numărul mare de persoane suferinde de cancer care au trecut pragul Paraclisului Catedralei Naționale.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente