Bucuria Ortodoxiei la Viena

În Duminica Ortodoxiei, Inalt Preasfintitul Parinte Serafim, Mitropolit al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a săvârșit Sf. Liturghie, în prezența a numeroși credincioși, la Biserica Sf. Antonie din Viena. Din sobor au făcut parte pr. dr. Nicolae Dura, pr. dr. Răzvan Ionescu (Paris), pr. dr. Ioan Moga, diac. Dumitru Dura (Nürnberg), după cum ne-a precizat Pr. Emanuel Nutu, Pr. slujitor la biserica ortodoxă din Viena.

În cadrul Sf. Liturghii, a fost hirotonit întru preot diaconul Razvan-Florin Gască, pictor iconar, absolvent al Facultății de teologie ortodoxă din Iași și deținător al unei diplome de master in teologia icoanei de la Institutul St. Serge din Paris. Noul preot se va ocupa de pastorația comunitatii aflate sub ocrotirea Sf. Cuv. Parachiva din Wiener Neustadt și a filiei St. Pölten.

Momentul sărbătoresc a fost dublat de unul istoric: după Sf. Liturghie, în prezența Inalt Preasfintiei Sale, a fost ținută Adunarea Parohială a Parohiei Ortodoxe Române din Viena, convocată pentru a decide proiectul de cumpărare a Bisericii Sf. Antonie (biserică romano-catolică în stil neoromanic datând de la sf. sec. XIX) de la Arhidieceza romano-catolică vieneză. În această biserică se săvârșesc deja din luna decembrie slujbe ortodoxe pentru credincioșii români. După prezentarea punctelor centrale din viitorul contract de catre pr. paroh Nicolae Dura, numeroșii membrii prezenți au votat în unanimitate pentru cumpărarea bisericii, știind că efortul pentru a strânge suma necesară va fi răsplătit cu un dar pentru generațiile viitoare. Parintele Mitropolit Serafim a mulțumit preotului catolic Martin Rupprecht pentru toată strădania depusă în a facilita acest act, oferindu-i în dar, din partea credincioșilor români care frecventează slujbele ortodoxe la Biserica Sf. Antonie și a preotului slujitor aici, Ioan Moga, o icoană bizantină cu Sf. Antonie cel Mare. La rândul său, pr. Rupprecht a transmis salutări din partea cardinalului Christoph Schönborn și și-a manifestat bucuria pentru acest moment cu mare încărcătură simbolică și ecumenică. Totodată IPS Serafim a anunțat că biserica Sf. Antonie se va afla, ca al doilea hram, sub ocrotirea Sf. Andrei Șaguna, cel care a avut, prin strădania sa pastorală și cărturărească, un rol decisiv pentru ca ortodoxia românească să fie cunoscută și apreciată încă de acum 150 de ani de către Curtea Imperială din Viena. Astfel, aceasta Biesrica devine al treilea loc sfant de inchinare pentru romanii ortodocsi din Viena, alaturi de Capela istorica din Löwelstrasse 8 si Biserica Sf. Apostol Andrei din Simmeringer Hauptstrasse 161.

In dupa-amiaza zilei de duminica, Ierarhul s-a aflat mai intai in mijlocul credinciosilor ortodocsi romani din filia Oberpullendorf, care se afla la 100 de Km de Viena, unde a savarsit slujba Vecerniei si i-a incurajat pe cei prezenti sa tina cu sfintenie credinta ortodoxa ce trebuie traita si transmisa copiilor, iar apoi a savarsit Taina Sf. Maslu in comunitatea din Wiener Neustadt in prezenta a peste 100 de credinciosi. Aici a tinut cuvant de invatatura si apoi l-a instalat ca preot al acestei comunitati pe Pr. Razvan-Florin Gască. Seara duhovniceasca s-a incheiat cu o agapa la care au participat toti cei prezenti.

Pentru romanii ortodocsi din Viena si ziua de luni a fost o zi a bucuiei duhovnicesti pentru ca la Biserica Sf. Ap. Andrei a fost savarsita Taina Sf. Maslu de catre Parintele Mitropolit Serafim. La sfarsit cei peste 300 de credinciosi prezenti au primit cuvant de invatatura, in cadrul caruia, Inalt Preasfintitul Parinte Mitropolit a vorbit despre importanta Tainei Spovedaniei si Impartasaniei. La final, cei prezenti au avut posibilitatea de a pune si intrebari referitoate la aceasta tema si de a dailoga cu Parintele Mitropolit.

În ziua de marți, 11 martie 2014, Inalt Preasfintia Sa, MItropolitul Serafim a participat la ședința bianuală a Conferinței Episcopilor Ortodocși din Austria, unde s-au luat în discuție multiple chestiuni privind colaborarea interortodoxă, precum : dezvoltarea învățământului religios în școli (în prezent în Austria predau în jur 90 de profesori religia ortodoxă în școli, de la clasa zero până la bacalaureat), coordonarea pastorației în închisori și spitale, aprobarea programei pentru viitorul program de master pentru pedagogie religioasă ortodoxă de la Universitatea Viena, precum și organizarea celei de-a treia Întâlniri Panortodoxe a Tinerilor din Austria.

Comentarii Facebook


Știri recente