Bucuria Învierii în inimile românilor din alte țări

Sărbătoarea Învierii Domnului a fost întâmpinată cu bucurie și de credincioșii români din diaspora, care au participat la slujbele și procesiunile organizate la centrele eparhiale ale episcopiilor ortodoxe române și la bisericile parohiilor din orașele din toată lumea.

Românii ortodocși din Paris au participat la slujba Învierii Mântuitorului săvârșită de Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, în Catedrala românească ‘Sfinții Arhangheli’, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’ Numeroși credincioși, români, dar și ortodocși francezi și de alte naționalități, au venit să primească Lumina Învierii, la miez de noapte, în cele cinci parohii românești și în cele trei parohii francofone din regiunea pariziană. După slujbă, ei au participat la agapele tradiționale de Paști. În a doua zi a praznicului, Mitropolitul Iosif i-a invitat pe credincioșii români și francezi la sediul mitropolitan din Limours, în apropierea Parisului, unde maicile le-au pregătit o masă tradițională românească. Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a oficiat slujba Învierii la Parohia ortodoxă francofonă ‘Sfântul Iosif’ din orașul Bordeaux, situat în sud-vestul Franței.

Festivalul de Paști al românilor din Timoc

În a treia zi de Paști, Parohia Ortodoxă Română din Malainița și Remesiana și Asociația Ariadnae Filum din Serbia au organizat, la Malainița, Festivalul de Paști al românilor din Timoc. Evenimentul a fost sprijinit și în acest an de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, informează Romanian Global News.

Programul a cuprins spectacole de muzică și dansuri populare românești ale unor ansambluri locale și un recital susținut de Florin Vasilică și Grupul ‘Teleormanul’, prezenți pentru a doua oară printre românii timoceni. Evenimentele au avut loc pe pajiștea din fața Bisericii ‘Sfinții Arhangheli și Cuvioasa Parascheva’, fiind precedate de slujba săvârșită de părintele protopop iconom stavrofor Alexandrovici Boian și alți clerici ai Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment au participat români din Timoc, dar și din Voivodina.

Lumina de la Ierusalim a ajuns și la românii din Ungaria

Câteva sute de credincioși din Ungaria au sărbătorit Învierea Domnului la capela Așezământul Monahal Românesc din capitala Ungariei, împreună cu Preasfințitul Siluan, Episcop al Episcopiei Ortodoxe din Ungaria, și cu slujitorii acestui sfânt lăcaș, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. În seara Sâmbetei Mari, Preasfințitul Episcop Siluan a participat, împreună cu Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, la primirea Sfintei Lumini aduse de la București pe aeroportul internațional din Arad. După împărțirea Sfintei Lumini la Catedrala episcopală din Gyula, Preasfințitul Siluan, împreună cu clericii și numeroșii credincioși de la Budapesta, cu lumânări și candele în mâini, au pornit într-o procesiune pe străzile din jurul Așezământului Românesc din capitala ungară, intonând cântările specifice acestui moment liturgic, după care a urmat citirea Sfintei Evanghelii, însoțită de îngereasca vestire a Învierii Domnului, prin troparul ‘Hristos a Înviat!’.

În capelă s-a cântat apoi canonul de la Utrenie și a fost săvârșită Sfânta Liturghie, Budapesta fiind singurul loc dintre parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în care slujba Învierii începe la miezul nopții și este urmată de îndată și de săvârșirea Sfintei Liturghii. Tot în aceeași zi, pentru a fi alături și de credincioșii ortodocși români de la Gyula, unde se află sediul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfințitul Siluan a asistat și la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala episcopală din Gyula de către părintele vicar eparhial Pavel Ardelean și părintele secretar Teodor Vid, rostind și un cuvânt de învățătură despre marele praznic al Învierii Domnului. La amiază, împreună cu alți clerici de la Centrul Eparhial, PS Siluan a săvârșit Vecernia din Duminica Paștilor, pentru credincioșii români din Șărcad (Sarkad), în Biserica romano-catolică din localitate, iar spre seară, aceeași slujbă a fost săvârșită și în Catedrala episcopală din Gyula, împreună cu membrii clerici din Permanența Consiliului Eparhial.

Cea de-a treia slujbă a Învierii de la înființarea bisericii din Glasgow

Peste 200 de credincioși ai comunităților românești din Glasgow, Edinburgh, Aberdeen, Stirling și din alte localități britanice s-au adunat la Biserica Ortodoxă Română ‘Întâmpinarea Domnului’ din Glasgow, unde au participat la slujba de Înviere oficiată de preotul Marcel Oprișan, de la care au primit Lumina Sfântă. Aceasta a fost cea de-a treia slujbă a Învierii de la înființarea bisericii în 2009. Sărbătoarea a început cu spovedania și împărtășirea credincioșilor și a fost urmată de Sfânta Liturghie. La final, părintele Marcel Oprișan a mulțumit credincioșilor pentru participare și a sfințit coșurile cu bucate pregătite de către credincioși pentru masa de Paști. Sărbătoarea a continuat a doua zi cu Vecernia Învierii, cunoscută popular drept ‘A doua Înviere’. La această slujbă, s-a citit Evanghelia în opt limbi, iar credincioșii care nu au reușit să participe la slujba din noaptea Învierii au putut lua acasă Sfânta Lumină.

Sărbătoarea Paștelui la Coslada

În Spania, la Coslada, comunitatea românilor a participat la slujba Învierii Domnului, oficiată într-un spațiu special amenajat în Recinto Ferial. Alături de români au fost prezenți primarul Cosladei, Ãngel Viveros Gutiérrez, Rosario Arroyo Lázaro, consilier pe probleme de egalitate, tineret, copii și imigrație din cadrul primăriei, și Agustín González Plasencia, directorul Departamentului de imigrație. După încheierea primei părți a slujbei, primarul a adresat un cald salut și cuvinte de încurajare românilor prezenți, exprimându-și bucuria pentru că a avut ocazia participării la un astfel de eveniment. După Vecernie, în biserica parohială a fost oferită credincioșilor prezenți o agapă ca semn al dragostei și al comuniunii.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 20 – 26 mai 2024

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți cu mare evlavie în lumea ortodoxă, fiind considerați ocrotitorii creștinilor și ai Bisericii. Cu această ocazie, multe biserici din întreaga lume și-au sărbătorit hramul, una dintre ele fiind…