Bucuria întâlnirii românilor din Konstanz în jurul bisericii

În zona Bodensee din Germania trăiesc mulți români, dintre care mulți sunt ortodocși. Prin grija și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord s-a înființat în orașul Konstanz, în anul 2001, parohia ortodoxă română cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, informează ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina. După o perioadă dificilă în care părintele paroh Ionel Nemeș, împreună cu credincioșii săi, a săvârșit Sfânta Liturghie în diverse locații improvizate, parohia ortodoxă română din Konstanz a primit ca spațiu de rugăciune capela din incinta căminului de bătrâni Luisenheim. Românii s-au unit în jurul parohiei și desfășoară diverse activități culturale și misionare care au rolul de a aduce aminte tuturor învățăturile, tradițiile și obiceiurile străbune românești.

Creștinii ortodocși din această zonă își doreau să participe la slujbe ortodoxe. În 1970, în orașul Konstanz, s-a înființat parohia ortodoxă rusă. De atunci, românii ortodocși participau la aceste slujbe săvârșite în limba germană și cea rusă. Din dorința de a participa la Sfânta Liturghie în limba română, un grup de credincioși din orașul Konstanz a înaintat o cerere IPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prin care solicitau acest lucru.

La rugămintea acestora și pentru rezolvarea problemelor pastorale ale comunității din această zonă, IPS Serafim l-a numit preot paroh pentru comunitatea din Konstanz pe părintele Ionel Nemeș. Timp de un an de zile, părintele Nemeș a slujit la Biserica românească din Stuttgart.

Cel mai greu lucru pentru dezvoltarea activității liturgice și catehetice din noua parohie înființată a fost găsirea unui lăcaș de cult. Prima Sfântă Liturghie și întrunire cu credincioșii a avut loc pe data de 20 iunie 2001 în Duminica a II-a după Rusalii, în sala Gemeinde Alt-Katholiken, str. Otto-Raggengass nr. 11, oferită provizoriu de decanul vechi-catolicilor Hermann-Eugen Heckel. La această primă slujbă au fost prezenți aproximativ 25 de credincioși cu inimile pline de bucurie, că pot auzi și ei în orașul lor o slujbă ortodoxă în limba în care s-au născut. Apoi din cauza lipsei de spațiu nu s-a mai oficiat pentru o perioadă Sfânta Liturghie și alte slujbe religioase.

Din dorința de a participa la slujba Sfintei Liturghii și dragoste pentru credința străbună și atașament față de comunitatea românilor din Germania, un credincios a oferit sala unei școli de șoferi din Konstanz pentru a se săvârși Sfânta Liturghie și celelalte slujbe religioase. Aici s-a săvârșit Sfânta Liturghie, la două săptămâni, până în luna martie 2002, când comunității i s-a oferit ca spațiu de rugăciune capela din incinta căminului de bătrâni Luisenheim. Numărul credincioșilor a început să se înmulțească, capela fiind din ce în ce mai plină.

Studenții s-au grupat în jurul bisericii înființând, din luna octombrie 2003, cercul religios „Gnosis” cu o întrunire lunară. „Acest cerc își propune antrenarea tinerilor în viața parohiei și cunoașterea învățăturilor bisericii noastre ortodoxe. La acest cerc participă desigur și ceilalți credincioși unde sunt prezentate teme de interes pentru noi toți. Pentru intensificarea vieții culturale și religioase s-a înființat, de asemenea, și o foaie a parohiei cu numele «Sofia», primul număr fiind redactat în martie 2004”, ne-a spus părintele paroh Ionel Nemeș.

În perioada 3-5 iunie 2005 au avut loc zilele culturale ale românilor din orașul Konstanz. Aceastea au fost organizate de Societatea româno-germană din Konstanz, a cărei președinte este doamna Antonia Olariu. Toate activitățile culturale ce au avut loc cu această ocazie s-au desfășurat în parteneriat și cu implicarea parohiei Pogorârii Sfântului Duh din oraș.

Tot la aceste zile, copilașii parohiei îmbrăcați în costume populare au recitat poezii românești și au cântat melodii românești tradiționale.

„Prin aceste manifestări culturale s-a dorit valoarificarea tradițiilor populare și culturale ale neamului românesc. S-a organizat un stand cu produse culinare românești în piața din fața catedralei din Konstanz. Au fost prezentate obiecte de artizanat lucrate manual, precum și costumele populare din diferite zone ale țării. Corul parohiei noastre, dirijat de Eugenia Nemeș, a susținut un concert de muzică religioasă și populară. Cu acest prilej, scriitoarea și jurnalista Lucia Olaru Nenati susținând conferința «Drumul de aur de la folclor la creațiile clasice». Aceste zile ale românilor s-au bucurat de un mare interes din partea publicului german și nu numai, pentru că s-a încercat cât a fost cu putință unitatea românilor din diaspora – Konstanz. Acest lucru este realizat cel mai bine în diaspora de către Biserică”, ne-a declarat părintele Nemeș.

Corul parohiei susține, de asemenea, în fiecare an în postul Crăciunului un program de colinde românești, unde participă atât public român, cât și german. Din suma adunată cu ocazia acestui concert sunt ajutați copiii săraci sau cu probleme de sănătate.

De asemenea, în fiecare duminică, de la ora 21:00, la cererea tinerilor studenți care studiază sau au studiat în Konstanz, părintele paroh Nemeș împreună cu aceștia și cu alți credincioși se întâlnesc virtual, pe internet, unde lecturează texte din Sfânta Scriptură, precum și diverse pasaje din operele Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Aceste conferințe online atrag interesul multor tineri și chiar al preoților pentru că se face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu și învățătura Bisericii lui Hristos.

Tot în scop catehetic-misionar, în fiecare duminică, copiii parohiei participă la o oră de catehizare. „Pe lângă folosul învățătoresc, aceste ore de cateheză sunt foarte importante, deoarece se fac în limba română și astfel copiii își exersează limba părinților lor și a patriei”, ne-a mai spus părintele Nemeș.

Comentarii Facebook


Știri recente