Bucuria Crăciunului la Mănăstirea Hadâmbu

Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași a fost timp de câteva ceasuri loc de întâlnire pentru 1000 de copii din comuna Mironeasa, județul Iași. Aceștia l-au așteptat pe Moș Crăciun, care le-a oferit câte un dar din partea obștii monahale păstorită de arhimandritul Nicodim Gheorghiță, potrivit mmb.ro.

Copiii din satele comunei Mironeasa și din localitatea Hadâmbu, județul Iași, au primit și în acest an cadouri consistente din partea lui Moș Crăciun. Așa cum este tradiția din ultimii 23 de ani, Moșul i-a așteptat în fața arhondaricului Mănăstirii Hadâmbu, alături de părintele stareț Nicodim Gheorghiță și de obștea așezării monahale. O parte din ei au cântat câteva colinde românești, care au fost ascultate de gazde și de cei prezenți. Așezați în cete, mulți dintre ei însoțiți de părinți, micuții au vorbit cu Moș Crăciun și au așteptat cu nerăbdare să primească daruri. Pentru a se întâlni cu moșul, copiii s-au urcat în căruțe trase de cai sau au mers pe jos câțiva kilometri. Satele din comuna Mironeasa sunt unele din cele mai sărace din județul Iași, astfel că îmbrăcămintea, dulciurile și celelalte cadouri oferite de Mănăstirea Hadâmbu sunt singurele daruri pe care copilașii le-ar fi putut primi în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului. Acesta este și motivul pentru care părintele stareț Nicodim Gheorghiță s-a gândit să ofere o bucurie cu sprijinul fiilor duhovnicești și al celor ce au dragoste față de Dumnezeu, față de Biserică și față de Maica Domnului, care ocrotește de peste trei secole și jumătate așezarea monahală de la Hadâmbu. De mai multe ori pe an, acești copii vin să ia masa aici, oferită prin dragostea obștii și a celor ce sunt mâinile prelungite ale lui Dumnezeu Cel milostiv și îndurător.

„Să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului”

Înainte de oferirea darurilor, arhimandritul Nicodim Gheorghiță a îndemnat micuții la rugăciune și la ascultare față de părinți și de învățători. „Bunul Dumnezeu ne-a ajutat prin bunii credincioși evlavioși ca să vă oferim o bucurie cu prilejul Nașterii Mântuitorului Hristos. Să vă rugați lui Dumnezeu și Maicii Domnului ca să ne ajute ca an de an să vă aducem bucurie în suflet și în inimă. Să fiți ascultători și supuși părinților voștri și învățătorilor voștri. Să nu uitați de biserică și să fiți aproape de ea. Să ascultați de profesorii de Religie. Prin ascultarea de Dumnezeu și de cei care vă educă, darul Celui Preaînalt se va revărsa asupra voastră. Să vă rugați dimineața și seara. Mănăstirea noastră v-a oferit în fiecare an câte un dar în preajma Crăciunului. Să vă rugați pentru noi ca să avem sănătate și putere pentru a vă ajuta în continuare”, a spus starețul Mănăstirii Hadâmbu. Rând pe rând, cei 1000 de copii s-au îndreptat spre poarta așezării monahale, unde au primit mult așteptatul cadou de la Moș Crăciun. „Primirea cadoului de la Moș Crăciun este bucuria copiilor mei. De câteva zile, au început să-mi aducă aminte că trebuie să venim la Mănăstirea Hadâmbu ca să primească un cadou de la Moș Crăciun”, a mărturisit Sorin Parfene din Urșița-Mironeasa. „Am primit dulciuri de Moș Crăciun care a venit la Mănăstirea Hadâmbu. Nu cred că moșul ar fi venit acasă la noi pentru că părinții nu au avut de unde să cumpere un brad. În seara asta voi merge la colindat pentru a vesti Nașterea Domnului”, a spus Ștefan din localitatea Mironeasa. Bucuria copiilor care au primit daruri de la Moș Crăciun nu poate fi cuprinsă în cuvinte. Important este ca ei să înțeleagă că Dumnezeu și Biserica lui Hristos sunt izvorul bucuriei și al darurilor. Cu siguranță, micuții vor ține minte multă vreme de acum încolo că Moș Crăciun a venit la Hadâmbu pentru a le oferi o fărâmă din sărbătoarea Crăciunului.

Comentarii Facebook


Știri recente