Bucureștiul studenților: Paraclisele universitare și asociațiile studențești

Chiar dacă multe facultăți preferă formula de cursuri online, unele oferă și o combinație de laboratoare cu prezență și cursuri la distanță, astfel că s-ar putea ca „bobocii” admiși la studii să se prezinte și fizic la universitățile din Capitală. Le oferim un mini-ghid al locurilor și comunităților din București care i-ar putea interesa.

Sunt repere pentru tinerii care caută prieteni cu aceleași valori, proiecte de voluntariat, sau pur și simplu surse de sprijin și informare. Dacă nu se impun restricții mai mari din motive sanitare, tinerii vor putea exersa comuniunea și voluntariatul în comunitățile și organizațiile menționate mai jos.

Paraclise universitare

Biserica Sfânta Ecaterina

Foto: Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul”

Situată pe strada care poartă numele sfintei, este Paraclisul Universitar al studenților la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Clădirea facultății este în imediata apropiere.

Biserica are hramurile Sfânta Ecaterina și Sfântul Grigorie de Nyssa și moaște de la ambii sfinți. Sfânta Liturghie se oficiază zilnic de la 07:30, iar în duminici și sărbători de la ora 08:00.

Website: Parohiasfantaecaterina.ro
Facebook: Parohia Sfânta Ecaterina București

În imediata vecinătate a bisericii, Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) coagulează o comunitate pentru „bobocii” de la Facultatea de Teologie din București.

Foto: Facebook / Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi

În colaborare cu profesorii facultății, membrii și voluntarii ASTO susțin scurte prezentări la începutul anului școlar, oferind consiliere și ghidaj tinerilor studenți teologi veniți pentru prima dată la studii în Capitală.

Biserica Sfântul Grigorie Palama

Foto: Ziarul Lumina

Paraclisul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, cu hramul Sfântul Grigorie Palama, este situat în campusul universitar, lângă intrarea principală, care se face prin Splaiul Unirii (partea de pe malul Râului Dâmbovița).

Sfânta Liturghie este oficiată sâmbăta de la 08:30 și duminica de la 09:30. În construcția bisericii s-a implicat și Asociația Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR) din București. Biserica are o copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-ascultătoare de la Mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos.

Asociația Sf. Grigorie Palama și Centrul de Spiritualitate „Sf. Grigorie Palama” desfășoară în biserică (și nu numai) activități care implică tinerii.

Foto: Grigoriepalama.ro

Website: Grigoriepalama.ro

Biserica Sfântul Nicolae-Ghica („Biserica Rusă”)

Foto: Facebook / Biserica Sf.Nicolae – Ghica Paraclis Universitar

Cunoscut sub numele de „Biserica Rusă” și având arhitectură specific rusească, Paraclisul Universităţii Bucureşti este vizibil din mijloacele de transport de suprafață care opresc în stația „Universitate”.

Adresa este Str. Ion Ghica nr. 7. Sfânta Liturghie începe sâmbăta la 09:00, iar duminica la 09:30. Hramul principal este Sfântul Nicolae.

Copia Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev. Foto: Basilica.ro/Raluca Ene

Încă anii 1990, biserica a devenit loc de întâlnire pentru membrii ASCOR – București.

Copie a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa. Foto: Basilica.ro/Raluca Ene

Deține un fragment din sfintele moaștele Sfântului Siluan Athonitul, o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev și una a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, făcătoare de minuni.

Lângă fragmentul din moaștele Sf. Siluan se află și fragmente din moaștele Sf. Vasile cel Mare, Sf. Nicoale, Sf. Sila, Paisie și Natan și Sf. Nicolae Planas. Foto: Basilica.ro/Raluca Ene

Website: Paraclisuluniversitar.ro
Facebook: Biserica Sf. Nicolae – Ghica Paraclis Universitar

Biserica Sfântul Dumitru Poștă

Foto: Facebook / Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”, Paraclis Universitar

Situată pe Strada Franceză nr. 1 colț cu Strada Poştei, nr. 2, biserica deține singura icoană din Bucureşti a Sfântului Iuda Tadeul, ocrotitorul celor deznădăjduiţi. Hramul sfântului locaș este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Biserica are fragmente din moaștele sfinților Haralambie, Antipa – Episcopul Pergamului, Pantelimon și Nicanor.

Foto: Fotografiiromania.ro

Utrenia și Sfânta Liturghie încep de la 08:00 duminica, dar se oficiază Sf. Liturghie și marțea de la ora 06:00.

La biserică își desfășoară activitatea Asociația Sfântul Iuda Tadeul, care implică tinerii în numeroase acțiuni de voluntariat, în pricipal cu scop filantropic.

Website: Sfantuldumitruposta.ro
Facebook: Biserica „Sfântul Dumitru-Poştă”, Paraclis Universitar

Asociații studențești

ASCOR București

Înființată în 1990 cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), are azi caracter național, cu filiale în toate centrele universitare din țară.

Prin voluntarii săi, asociația desfășoară atât acțiuni culturale, cât și filantropice: conferințe, proiecții de film, concerte, expoziții, dar și vizite la căminele de bătrâni și concerte de colinde.

Asociația organizează numeroase activități de socializare în parcurile Capitalei și pelerinaje sau tabere pentru membri, voluntari și simpatizați.

Website: ASCOR Bucuresti
Facebook: ASCOR București

Studenți pentru viață

Asociația promovează valoarea și ocrotirea vieții umane începând de la concepție și desfășoară activități de conștientizare, informare și educare cu privire la problematica pro-viață și de sprijin concret pentru mamele singure și femeile în criză de sarcină.

O femeie în criză de sarcină este femeia însărcinată, lipsită de sprijinul partenerului și presată – de cei din jur sau de însăși situația ei economico-socială – să renunțe la sarcină împotriva voinței sale.

Foto: Studenți pentru viață

Asociația organizează proiecții de film, excursii, târguri și spectacole caritabile cu tematică pro-viață și în beneficiul mamelor singure și al copiilor lor.

Cei interesați să contribuie la organizarea de evenimente cu puternic impact social, pot face parte din echipa Marșului pentru viață și a Crosului pentru viață, evenimente organizate anual cu scopul de a conștientiza societatea cu privire la frumusețea nașterii de copii și valoarea vieții umane.

Marșul pentru viață este o mișcare globală de promoare a dreptului la viață pentru copiii nenăscuți care s-a născut în SUA, imediat după ce în această țară a fost legalizat avortul din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii. În România, marșul se organizează în preajma sărbătorii Bunei Vestiri în sute de orașe, încheind astfel luna martie, declarată Luna pentru viață.

Website: Studentipentruviata.ro
Facebook: Studenți pentru viață
Instagram: Studenți pentru viață

Transportul public în București

Metroul rămâne cel mai rapid și eficient mijloc de transport din Capitală. Titlurile de călătorie se procură din orice stație, iar abonamentele la preț redus doar din anumite stații.

Pentru a afla ce mijloace de transport de suprafață poți combina pentru a ajunge la destinație, se poate descărca din Google Play sau App Store aplicația Info Transport București („Info TB”).

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente