Bucureştiul a primit moaştele Sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii. PS Timotei: A fost sihastru, dar și filantrop

Un fragment din moaștele Sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii a ajuns luni la singura parohie din Capitală care îl are ca ocrotitor. A fost un mare nevoitor, dar și un mare filantrop, care a rectitorit biserica de la Iezeru Vâlcii folosind inclusiv avutul personal, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat luni Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a raclei care va adăposti un fragment din moaștele sfântului. Acesta a fost oferit parohiei bucureștene prin amabilitatea Părintelui Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului.

Evenimentul a avut loc la împlinirea a 300 de ani de la mutarea la Domnul a sfântului.

„Nu poate fi uitat chipul lui în rândul marilor nevoitori al sihaștrilor din Munții Vâlcii, dar în același timp chipul lui se regăsește și între marii filantropi ai Bisericii și ai țării”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.

„Ce mare lucru ca în timpul vieții să zidești o biserică, să repari alta, să-ți înveșnicești numele ca, după trecerea ta, făcând un astfel de lucru, să fii pomenit!”, a subliniat ierarhul. „De aceea, Biserica îi pomenește pe toți cei care în diferite locuri ale țării au lăsat prin testament ceea ce au avut Bisericii, școlilor, așezămintelor de binefacere.”

„Aceasta arată dragostea unora față de ceea ce este cu adevărat important în viața societății. Orice faptă bună îndreptată către Biserică, către instituțiile care au grijă de copii, de oamenii bolnavi, de oameni aflați în suferință și singuri reprezintă de fapt o faptă îndreptată către Mântuitorul Iisus Hristos, Care suferă împreună cu cei care plâng și care sunt întristați până la sfârșitul veacurilor”, a mai afirmat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Un negustor devenit ctitor și sihastru

Ierarhul a subliniat virtuțile deosebite ale sfântului, cunoscut în special pentru darul lacrimilor la rugăciune.

În viața de mirean, acesta a fost negustor, „ceea ce ne arată că mântuirea poate fi dobândită în felurite moduri, nu doar de către cei care trăiesc în mănăstiri, nu doar cei care trăiesc în peșteri în crăpăturile pământului”, a adăugat el.

„Adeseori întâlnim oameni aleși în mijlocul cetății, în aglomerările întâlnite astăzi și altădată, în orașe cunoscute, unde oamenii L-au căutat cu intensitate pe Dumnezeu și L-au găsit prin fapta lor cea bună”, a precizat episcopul vicar.

El i-a felicitat, în numele Părintelui Patriarh Daniel, pe Părintele Paroh Nicolae Gavrilă și pe Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protoiereul Sectorului 3 al Capitalei, pentru inițiativa de a aduce fragmentul din moaștele sfântului la parohia Sf. Antonie – Titan.

„Această dragoste față de moaștele sfinților ne aduce aminte de Înviere, de Învierea Mântuitorului Hristos și de propria noastră înviere”, a mai spus părintele episcop vicar.

„De asemenea, ne învață că cei care au fost vase plăcute ale Duhului Sfânt în timpul vieții rămân și după moarte, iar rugăciunea, lucrarea lor rămâne model pentru oamenii tuturor vremurilor, mai ales în astfel de vremuri grele cum sunt cele pe care le traversăm noi”, a încheiat el.

Piatra de temelie a Bisericii Sf. Antonie – Titan a fost pusă în 1997. Biserica a fost târnosită în 2004 de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.

În 2008, biserica a primit, la recomandarea Părintelui Patriarh Daniel, al doilea hram – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii, contemporan cu Domnitorul Matei Basarab și Sf. Martir Constantin Brâncoveanu.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente