București | Zece țări europene sărbătoresc în cadrul unui festival centenarul independenței lor

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare, desfășurat la Biblioteca Central Universitară Carol I în perioada 10-17 septembrie 2018, celebrează printr-o serie de evenimente culturale 100 de ani de la obținerea independenței de stat a zece țări europene.

Cele 10 țări care împlinesc anul acesta 100 de ani de la obținerea independenței sunt: Austria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria.

Festivalul își propune celebrarea Centenarului în context european, reprezentând un manifest al unității și al independenței, un eveniment unic la nivel național și internațional, informează site-ul oficial al Muzeului Național al Literaturii Române.

Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, precizează că din titlul proiectului trebuie să reținem cuvintele: „Națiuni”, care înseamnă „independență și unitate”  și „Centenar”, care exemplifică „perenitatea”.

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare va aduce la București spectacole de teatru, lecturi publice de poezie și spectacole-recital, conferințe academice, expoziții de artă plastică și documentare, filme și spectacole de jazz din toate cele 10 țări.

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare este un eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români.

În fiecare zi a perioadei festivalului, în intervalul orar 12.00 – 20.00, doritorii vor putea vizualiza expozițiile:

  • Confluențe 100/ Confluences 100 – Galateca, BCU, Strada C.A. Rosetti 2-4
  • 1918-2018 – Țara mea – 100 de ani de independență – Biblioteca Academiei Române, Calea Victoriei 125
  • Eroinele României Mari. Destine din Linia Întâi – Salon „Regina Maria”, BCU, Calea Victoriei 88
  • Scriitori români în Primul Război Mondial – Standuri edituri, BCU, Calea Victoriei 88
  • Marele Război – un pas către Marea Unire – Salonul „Carol I”, BCU, Str. Dem. I. Dobrescu 1.

Pentru a vizualiza programul complet al evenimentului accesați acest link.

În cadrul acestui eveniment, Trinitas TV este partener media.

Foto credit: BCU

Comentarii Facebook


Știri recente